"DANI HAOSA"

Ljevičari i desničari pozivaju na demonstracije tokom Evrovizije

Pod motom "Dani haosa - osvajajte ulice, zaposjednite grad, kreirajte anarhiju" od ove nedjelje se na više internet foruma poziva na ljevičarski akcionizam
0 komentar(a)
Eurosong Australija, Foto: Screenshot (YouTube)
Eurosong Australija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.05.2015. 09:15h

Ljevičarske i desničarske organizacije planiraju da iskoriste činjenicu da će Beč u drugoj polovini ovog mjeseca biti "evropska bina" povodom Pjesme Evrovizije, za organizovanje demonstracija u glavnom gradu Austrije.

Pjesma Evrovizije biće održana pod motom "Gradimo mostove", i Beč želi da se prikaže svijetu sa najlepše strane. Međutim ovo veliko takmičenje ima i svoje protivnike, i to iz više političkih tabora.

Pod motom "Dani haosa - osvajajte ulice, zaposjednite grad, kreirajte anarhiju" od ove nedjelje se na više internet foruma poziva na ljevičarski akcionizam.

Jedna grupa pankera, koji smatra da je sklonjena sa ulica grada zbog Eurosonga, planira da organizuje 14.maja u paku dvorca Šenbrun piknik uz pivo, čime se pokreću Dani haosa.To što je planirano ukupno 12 dana haosa objašnjava se time da se Beču namjerava dati 12 poena.

Pošto iza ove akcije ne stoji niti jedna organizovana grupa policija "opušteno" dočekuje aktiviste.

Veću pažnju policija posvećuje planiranim demonstracijama desničarskog tabora. Naime, bivši portparol pokreta Pegida Georg Imanuel Nagl prijavio je policiji protestno okupljanje na dan finalnog takmičenja 23.maja.

Skup će biti održan pod motom "Protiv dekadencije i pada vrijednosti", a biće održan oko dvorane "Štahale" u kojoj će biti održan Evrosong.

"Ovaj skup je kod nas prijavljen. Međutim moglo bi biti da nećemo moći da odobrimo planiranu rutu," objasnio je portparol policije Roman Haslinger.

Za Eurosong odgovorno lice u policiji Kristof Hecmanseder rekao je da u ovom trenutku ne postoje informacije o ugroženosti Pjesme Evrovizije zbog planiranih protesta.

"Za sada nema planova da se donese odluka o stvaranju zone zabrane prilaska oko Štadhale. Međutim, ako to stanje bude zahtjevalo to ćemo preduzeti. Ovu opciju ostavljamo otvorenu do dana održavanja finala,"poručio je on.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner povodom predstojeće Pjesme Evrovizije ukazala je da su u ovom trenutku sve velike manifestacije rizične zbog opasnosti od terorističkih napada.

"Niko od nas ne može sa stopostotnom sigurnošću isključiti teroristički napad," kazala je ona, podsjećajući da je 2013.š irom Evrope bilo 150 terorističkih napada, a prošle godine čak 200.

Zbog toga je ministarka pozvala na obazrivost i istakla da policija neprestano procjenjuje stanje.

Tako će 400 pripadnika privatne firme za obezbjeđenje i 300 policajaca, na dan finala, biti oko dvorane Štadhale.

Inače od 7.aprila policija i obezbjeđenje neprestano nadziru dvoranu i radove unutar hale.Tako svakodnevno provjeravaju radnike i opremu koja se unosi, a redovno prolaze halama i psi tragači koji tragaju za eksplozivom.

Pored toga postavljeno je i više od 100 video-kamera u i oko Štadhale. Na dan finala, kako je najavila Mikl-Lajtner, biće prisutni i pripadnici specijalnih jedinica policije Kobre, ali i policajci u civilu.

"Trenutno polazimo od toga da će Pjesma Evrovizije biti mirna manifestacija," kazala je.

Takođe policija, kako je kazala, brinuće o bezbjednosti i na drugim mjestima u gradu na kojima će se okupljati fanovi Evrovizije, kao što je pivara "Otakringer" gdje će biti otvoren "Evrovizijski klub", i trg ispred gradske Vijećnice gdje će biti otvoreno "Evrovizijsko selo".

Policija namjerava da, što je više moguće, izbjegne zatvaranje ulica. Tako je planirano privremeno zatvaranje Huteldorferštrase između Girtla i Šveglerštrase, to jest oko Štadhale.

Dalje je planirano zatvaranje Ringa 17.maja u periodu između 16.30 i 19.30 časova kada na trgu ispred Vijećinice treba da se okupe svi učesnici Evrovizije i njihove delegacije.

Crnu Goru na ovom takmičenju predstavlja Nenad Knežević Knez sa pjesmom "Adio".

Preporučujemo za Vas