Rusija i Ukrajina na korak od dogovora

Šefčovič je rekao da datum novog gasnog sastanka između Rusije i Ukrajine, uz posredstvo EU, nije dogovoren, kao i da bi pregovori trebalo da budu zaključeni prije nego evropske institucije u julu odu na praznike
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2015. 15:35h

Do ljeta će doći do kraja pregovora između Rusije i Ukrajine, čime se osigurava stabilna isporuka gasa Kijevu i pouzdan tranzit do Evrope, očekuje potpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

"Nadam se da će imati prililku da do ljeta zaključe pregovore", izjavio je Šefčovič.

Šefčovič je, međutim, rekao da datum novog gasnog sastanka između Rusije i Ukrajine, uz posredstvo EU, nije dogovoren, kao i da bi pregovori trebalo da budu zaključeni prije nego evropske institucije u julu odu na praznike.

"Evropska komisija je dobila odgovore na pitanja o tehničkim detaljima novih gasnih pregovora na nivou stručnjaka. Komisija je predložila nacrt teksta koji može poslužiti kao protokol za naredni sastanak, i očekuje odgovor od učesnika sastanka, kako bi se razjasnile preostale nesuglasice, što će pomoći određivanju datuma pregovora", izjavio je Šefčovič.

Rusija je, prema njegovim riječima, produžila važenje zimskog paketa koji garantuje slanje gasa Ukrajini do jula 2015. godine, a dvije strane sada imaju obavezu da do kraja zime 2016. godine formulišu uslove, dok čekaju na odluku arbitražnog suda u Stokholmu po uzajamnim tužbama ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa.

Prema riječima Šefčoviča, Evropska komisija treba da pomogne Ukrajini da zadrži poziciju tranzitne rute ruskog gasa do Evrope i da joj pruži podrušku u modernizaciji ukrajinskog gasnog transportnog sistema.

"Isporučivanje gasa do Evrope, putem zaobilaženja Ukrajine, a korišćenjem predloženog gasovoda Turski tok bi za Rusiju bilo teško", izjavio je Šefčovič, navodeći da još nije imao uvida u tehničke detalje Turskog toka.

Šefčovič je rekao da je prošle nedjelje posjetio Turkmenistan, Azerbejdžan i Tursku, kao i da su te tri zemlje predložile da Evropska komisija nadzire pravovremenu gradnju Južnog gasnog koridora i Transkaspijskog gasovoda.

Bonus video: