Zašto malu englesku princezu čeka težak put

Dok se njihovi stariji brat ili sestra podižu uz saznanje da im je život namijenjen dužnosti i obavezama, uloga mlađih članova kraljevske porodice nije oštro definisana
2 komentar(a)
Šarlot Elizabet Dajana, Foto: Reuters
Šarlot Elizabet Dajana, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2015. 07:44h

Rođeni u bogatstvu sa privilegijama, oni odrastaju u palatama, idu u elitne škole, druže se sa zvijezdama i žive luksizno. To možda zvuči idilično, ali život „rezervnih“ nasljednika trona nije uvijek lak, piše CNN.

Dok se njihovi stariji brat ili sestra podižu uz saznanje da im je život namijenjen dužnosti i obavezama, uloga mlađih članova kraljevske porodice nije oštro definisana.

Zbog toga su oni često podijeljeni između dužnosti i opuštenog života. Kako kaže Viktorija Arbiter, koja se bavila proučavanjem kraljevskih porodica, „rezervni“ nasljednici britanske krune, bez obzira na svoje prednosti pred sobom imaju težak put.

" Tokom 1.000 godina ove monarhije uloga „rezervnih“ nasljednika britanske krune bila je komplikovana. Neki su pokrenuli revoluciju, dok su drugi ukaljali porodično ime", rekla je ona za CNN.

Ona kaže da se princeza Dajana trudila da se Hari ne osjeća izopšteno kao drugo dijete, kao nasljednik u slučaju da se nešto desi njegovom bratu.

"Dok je podizala Vilijama i Harija, Dajana je bila svjesna da o Vilijamu treba brinuti kao o nasljedniku, ali se u isto vrijeme trudila da u sve to uključi i Harija. A on je opet bio pod stalnim nadzorom i na meti kritičara", objašnjava Arbiter.

Što se tiče princa Endrjua, rezervnog nasljednika princa Čarlsa, on je kao mladić bio poznat kao plejboj koji je zavodio mlade žene, zbog čega je zaradio nadimak „Randy Andy“ („Pohotni Endi“).

"Monarsima nikad nije dovoljno jedno dijete. Kroz cijelu istoriju se potvrđuje da je najsigurniji način za očuvanje trona veliki broj djece", kaže istoričarka Kejt Vilijams.

Sada su Vilijam i Kejt dobili drugo dijete, ćerku Šarlot Elizabet Dajanu i nije poznato da li planiraju još djece. Ono što je sigurno, bar prema riječima Viktorijinog oca Dikija, koji je radio kao sekretar za štampu kod kraljice Elizabete II, jeste da način života drugorođenog djeteta u kraljevskoj porodici nikad ne može da se predvidi.

"Kao što su istoričari utvrdili, britanska monarhija je nepredvidiva – u dvije od posljednje tri generacije drugorođeno dijete je uspjelo u životu i bez krune. Zato nikad ne treba potcjenjivati „rezervu“", kaže ona.

Blic.rs

Bonus video: