Čeh u krvi imao 8,83 promila alkohola

"Rekao nam je da je pio sa drugovima u petak uveče a u subotu ujutru kada je krenuo u šumu da bere pečurke doručkovao je dva piva. Prvo jelo, parče hljeba sa mesom, uz pivo, pojeo je tek pošto se povrijedio, pred prevoz u bolnicu"
0 komentar(a)
Pivo, Foto: Shutterstock
Pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.09.2018. 10:39h

Ljekare je ovog vikenda zaprepastio slučaj 41-godišnjeg Čeha koji je slomio nogu berući pečurke po šumi u regionu Ostrave na istoku zemlje, pošto su analize pokazale da nije samo malo pripit, kako je izgledao, već da u krvi ima čak 8,83 promila alkohola što je novi neslavni češki rekord.

"Muškarac je prvo priznao da je popio flašu i po piva. Zbog predstojeće operacije smo pravili analizu krvi na prisustvo etanola i pokazalo se da je imao čak 8,83 promila alkohola u krvi", kazao je za današnje Pravo ljekar iz bolnice u Krnovu Jirži Stošek.

I ortoped Stošek i primarijus Internog odjeljenje bolnice na kome je muškarac završio dok se ne otrijezni kako bi mogli da ga operišu, Nadežda Mičudova, tokom svoje prakse nisu naišli na pacijenta tako pijanog a da se to na njemu tako malo primjećuje.

"Koračao je, orijentisao se. Klinički je izgledao maksimalno na tri promila alkohola u krvi. Rekao nam je da je pio sa drugovima u petak uveče a u subotu ujutru kada je krenuo u šumu da bere pečurke doručkovao je dva piva. Prvo jelo, parče hljeba sa mesom, uz pivo, pojeo je tek pošto se povrijedio, pred prevoz u bolnicu", kazala je Mičudova.

Čeh iz Krnova sa 8,83 promila alkohola u krvi oborio je ovog vikenda neslavni nacionalni rekord koji je držao jedan traktorista koga je češka saobraćajna policija zaustavila za volanom cisterne sa stajnjakom da bi alkomat pokazao čitavih osam promila alkohola u krvi.

"Svjetski rekord drži Poljak Andžej V. kome je nakon proslave sa prijateljima izmjereno 12,8 promila, a među ženama Francuskinja kojoj su poslije saobraćajne nesreće izmjerili 11 promila alkohola u krvi", rekao je portparol bolnice Jirži Krušila.

Koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može da izazove komu i smrt.

Bonus video: