Pismo Putinu: Primite Zemana na poklon

"Mi smo mala zemlja i nemamo ništa dragocenije od našeg predsjednika. Vjerujemo ipak da ćete prihvatiti taj izuzetni poklon iz ruku češkog naroda"
2 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.05.2015. 09:46h

Česi potpisuju peticiju da se, u znak zahvalnosti za to što je Crvena armija oslobodila veći dio Čehoslovačke, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pokloni predsjednik Miloš Zeman.

Grupa čeških umjetnika sročila je kratko pismo kojim Putinu poklanja šefa češke države i izražava nadu da će ruski predsjednik taj poklon prihvatiti i zadržati Zemana u Moskvi.

Umjetnici danas šalju pismo poštom u Kremlj, kako bi stiglo do velike vojne parade 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. "Mi smo mala zemlja i nemamo ništa dragocenije od našeg predsjednika. Vjerujemo ipak da ćete prihvatiti taj izuzetni poklon iz ruku češkog naroda", stoji u pismu Putinu čije će kopije biti proslijeđene ruskoj ambasadi u Pragu i predsjedničkoj kancelariji. "Protiv gluposti se najbolje bori humorom. A humor je naše, ceško jako oružje", objasnio je jedan od inicijatora poklanjanja Zeman i peticije, pisac Jaroslav Rudiš. Češki umjetnici žele na taj način da izraze da se, kao i većina Čeha, ne slažu sa pogledima češkog predsjednika na sukob u Ukrajini i angažovanje Rusije u tom sukobu. Pismo kao ugovor o poklonu potpisalo je nekoliko desetina ljudi, javili su češki mediji. Predsjednik Zeman izazvao je posljednji put lavinu kritika svojih sunarodnika zato što je prihvatio poziv na vojnu paradu u Moskvi u okviru proslave 70. godišnjice kraja rata u Rusiji, vjerovatno kao jedini šef države članice EU, pošto ostali zbog Ukrajine rusku proslavu bojkotuju. Zeman je na kraju popustio kada je prijetilo da mu češka vlada neće odobriti put u Moskvu. Nađen je kompromis da može u Moskvu ali neće prisustvovati paradi jer će u to vrijeme imati susret sa slovačkim premijerom Robertom Ficom a učestvovaće u ostatku manifestacija, što vladi ne smeta. Posle jučerašnjeg redovnog intervjua Zemana češkom tabloidu Blesk nije, međutim, izvjesno da će biti prihvaćen kao poklon ruskom predsjedniku, pošto je Zeman kazao da će Putina podsjetiti na dugove ruskih preduzeća Češkoj, ako bude imao priliku da se tokom proslava bilateralno sretne sa njim. Češki predsjednik u tom razgovoru, ako ga bude, želi i da pohvali predsjednika Ukrajine Petra Porošenka za to što je počeo borbu protiv oligarha. Kremlju možda neće prijati ni to što je Zeman kazao da u Moskvu ne ide samo zbog oko 150.000 vojnika Crvene armije koji su poginuli da Česi i Slovaci budu slobodni od Hitlerove Njemačke, već odaje poštu i poginulim Vlasovcima. Rusku oslobodilačku armiju pod komandom sovjetskog generala Andreja Vlasova sastavili su Hitlerovi nacisti od zarobljenih crvenoarmejaca. Ona se u saradnji sa njemačkim Vermahtom borila protiv sovjetske Crvene armije, ali su u poslednjim danima rata promienili stranu i Vlasovci su pomogli da se od Njemaca oslobodi Prag.

Bonus video: