PLOČA SA NATPISOM POSTAVLJENA 2011.

Francuska: Vandali oštetili spomenik Jevreju

Ploča sa natpisom "Ilan Halimi, žrtva varvarstva, anti-semitizma i rasizma" postavljena je 2011. u parku u Banijuu, pariskom predgrađu u kojem je grupa nasilnika mladića otela i mučila nedeljama, zahtjevajući otkupninu od njegove porodice, ubijeđena da kao Jevreji moraju biti bogat
0 komentar(a)
Francuska, zastava, Foto: Wikipedia.org
Francuska, zastava, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 15.02.2019. 07:05h

Nepoznati vandali oštetili su spomen ploču postavljenu u znak sjećanja na mladog francuskog Jevreja Ilana Halimija, mučenog i ubijenog 2006.

Ploča sa natpisom "Ilan Halimi, žrtva varvarstva, anti-semitizma i rasizma" postavljena je 2011. u parku u Banijuu, pariskom predgrađu u kojem je grupa nasilnika mladića otela i mučila nedeljama, zahtjevajući otkupninu od njegove porodice, ubijeđena da kao Jevreji moraju biti bogati.

Mladić (23) je pronađen 13. februara 2001, 23 dana posle otmice u teškom stanju, nag i lisicama vezan, u blizini šina, a umro je na putu do bolnice. 

Halimijeva smrt zaprepastila je javnost u toj zemlji, pogotovo u jevrejskoj zajednici, koja je u Francuskoj jedna od najvećih u Evropi. 

Vođa bande koja je otela mladića, Jusuf Fofana kasnije je osuđen na doživotni zatvor. 

Načelnica Banijua Mari-Elen Amiabl osudila je danas taj "skandalozan i neprihvatljiv čin", obećavši da će spomen ploča biti vraćena na svoje mesto koliko sutra". 

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev rekao je da je tužilaštvo otvorilo istragu o izazivanju štete na tom spomeniku u predgrađu Pariza. Ploča je pronađena slomljena.