ZABILJEŽENO JAČANJE SUKOBA

Šta je sa primirjem: Poginuli ukrajinski vojnik i civil

Prema Lisenku, ukrajinski položaji gađani su 16 puta u posljednja 24 časa. Pobunjenici su koristili oružje kalibra većeg od 100 milimetara koje je trebalo da bude povučeno sa linije fronta prema mirovnom sporazumu zaključenom u Minsku u februaru
0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Beta-AP
Ukrajina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.05.2015. 13:43h

Jedan ukrajinski vojnik i jedan civil ubijeni su u poslJednja 24 časa na istoku Ukrajine gdje je zabilježeno jačanje sukoba uprkos primirju.

"Jedan ukrajinski vojnik ubijen je, a šest je ranjeno u posljednja 24 časa", rekao je danas portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko na konferenciji za štampu.

Jedan civil ubijen je sinoć u Marjinki, šest kilometara od pobunjeničkog uporišta Donjecka, kada su pobunjenici gađali kontrolni punkt ukrajinske vojske, rekao je šef regionalne policije vjerne Kijevu Vjačeslav Abroskin.

Prema Lisenku, ukrajinski položaji gađani su 16 puta u posljednja 24 časa. Pobunjenici su koristili oružje kalibra većeg od 100 milimetara koje je trebalo da bude povučeno sa linije fronta prema mirovnom sporazumu zaključenom u Minsku u februaru.

Prvi put u više nedjelja gradonačelnik Donjecka rekao je da je pucano na grad u toku noći od subote na nedjelju, kada su uglavnom pogođeni četvrti Kijevsk i Petrovski, nedaleko od razrušenog aerodroma Donjeck koji je i dalje jedno od žarista sukoba.

Najmanje šest pobunjenika povrijeđeno je u tim napadima, prema ljekarskim izvorima, navodi se na vebsajtu separatista.

Zvaničnik separatista Denis Pušilin osudio je "provokacije" ukrajinske vojske i rekao da su pobunjeničke snage stavljene u stanje pripravnosti i "morale da obnove neprijateljstva", prema zvaničnom vebsajtu separatista.

Ukrajinska vojska bori se više od godinu dana sa proruskim separatistima na istoku, u sukobu u kome je poginulo preko 6.100 ljudi.

Prekid vatre dogovoren u februaru u Minsku uz posredovanje Francuske i Njemačke i uz prisustvo ruskog predsjednika Vladimira Putina, u najvećoj mjeri se poštuje i pored sporadičnih sukoba.