Velika Britanija: Izlazak iz EU koštao bi 300 milijardi eura

Čak i po najboljem scenariju, prema kom bi nezavisna Britanija imala trgovinski sporazum sa EU, troškovi bi bili znatno veći od dobiti, navodi se u istraživanju ta dva instituta, prenosi britanski list Gardijan
2 komentar(a)
Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2015. 14:53h

Britaniju bi izlazak iz Evropske unije koštao čak 300 milijardi eura, ili 14 odsto BDP-a, pokazuju rezultati dva njemačka ekonomska instituta.

U izvještaju njemačkih instituta Bertelsman Štiftung i Institut Ifo se upozorava na dalekosežne posledice po čitav region, ukoliko parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji, koji se održavaju iduće nedelje, utru put za održavanje referenduma o članstvu te države u EU, kao što su obećali konzervativci, i na kraju dođe do izlaska Britanije iz evropskog bloka.

Čak i po najboljem scenariju, prema kom bi nezavisna Britanija imala trgovinski sporazum sa EU, troškovi bi bili znatno veći od dobiti, navodi se u istraživanju ta dva instituta, prenosi britanski list Gardijan.

Ekonomski gubici Njemačke i ostalih članica Unije bili bi znatno manji u odnosu na Britaniju, ali bi svi bili na gubitku, dodaje se u izvještaju.

"Brexit (izlazak Britanije iz EU) je igra u kojoj bi sve evropske države imale gubitak sa ekonomske strane, a naročito Britanija", izjavio je direktor instituta Bertelsman, Art de Gojs.

U ovom istraživanju razmatrana su tri scenarija, kao i kakve će njihove posledice biti u 2030. godini.

Prema najpovoljnijem scenariju, Britanija bi dobila sličan status kao Švajcarska, što znači da bi i dalje imala trgovinski sporazum sa EU. U drugom, nešto nepovoljnijem scenariju, Ujedinjeno Kraljevstvo bi izgubilo sve trgovinske privilegije koje proizlaze iz članstva u EU, dok bi prema trećem, najgorem, BDP Britanije po stanovniku bio za 220 eura niži od onoga koji ima sa ostankom u EU.

Istraživanjem se predviđa i scenario o potpunoj trgovinskoj izolaciji Britanije, zbog čega bi gubici mogli dostići čak 4.850 eura po stanovniku, što bi cjelokupnoj nacionalnoj privredi donijelo gubitak o 313 milijardi eura, ili 14 odsto BDP-a.

Sa druge strane, gubici Njemačke od izlaska Britanije iz EU bili bi daleko skromniji, pa bi tako BDP po stanovniku u najvećoj evropskoj privredi bio između 30-115 eura manji u 2030. godini, prema rezultatima izvještaja.

Bonus video: