Erbas će tužiti "nepoznate osobe": Na meti smo obavještajnih agencija

Vlada Njemačke je obećala da će sarađivati s poslanicima koji već istražuju tvrdnje da je njemačka obavještajna agencija prekoračila ovlašćenja time što pomaže američkoj Agenciji za državnu bezbjednost (NSA) u prisluškivanju evropskih zvaničnika i preduzeća
0 komentar(a)
Avion, Erbas, Foto: Shutterstock
Avion, Erbas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2015. 18:57h

Evropska kompanija za proizvodnju aviona "Erbas" pokrenula je pravni proces zbog izvještaja da je na meti njemačkih i američkih obavještajnih agencija.

Ta kompanija koja proizvodi civilne i vojne avione i žestok je rival američkog proizvođača "Boinga", najavila je podnošenje krivične prijave tužilaštvu u Njemačkoj protiv "nepoznatih osoba".

"Znamo da smo, kao krupan akter u ovoj industriji, meta obavještajne aktivnosti", saopštila je kompanija. "U ovom slučaju izgleda da ima osnova za sumnju o industrijskoj špijunaži. Uznemireni smo time i stoga smo od Vlade Njemačke zatražili informacije i u dijalogu smo s njom".

"Erbas" je naglasio da je za to saznao iz novinskih izvještaja, i da nema sopstvene informacije o tome.

Vlada Njemačke je obećala da će sarađivati s poslanicima koji već istražuju tvrdnje da je njemačka obavještajna agencija prekoračila ovlašćenja time što pomaže američkoj Agenciji za državnu bezbjednost (NSA) u prisluškivanju evropskih zvaničnika i preduzeća.

O tim tvrdnjama je nekoliko njemačkih medija pisalo u protekle dvije nedjelje, uključujući i nedjeljnik "Špigl", minhenski list "Zi-dojče cajting" i visoko-tiražni list "Bild".

"Špigel" je u petak objavio na svom sajtu da je od njemačke špijunske agencije BND zatraženo da prati telefonski broj jednog zaposlenog u "Erbasu" čiji je zadatak da državi podnosi zahtjeve za izvozne dozvole.

Njemačka je imala ključnu ulogu u nadzoru telekomunikacija na Bliskom istoku poslije terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama 11. septembra 2001.

Ali, nedavni izvještaji njemačkih medija ukazuju da se, među osnovnim podacima koje je NSA dala BND-u da bi "filtrirao" obiman telefonski saobraćaj i e-mail, nalaze i e-mail adrese visokih francuskih diplomata i drugih.

Ti navodi su neprijatni za Vladu Njemačke koja je prije dvije godine ljutito reagovala na izvještaje da je NSA uhodila visoke njemačke zvaničnike.

Bonus video: