Vajmar: Neonacisti upali na proslavu 1. maja i uzvikivali desničarske parole

"Ovako nešto još nikada nisam doživio, oni su bili dobro organizovani, to je bio ciljani napad....", rekao je poslanik SPD Karsten Šnajder
0 komentar(a)
Vajmar, sukob, 1. maj, Foto: Beta-AP
Vajmar, sukob, 1. maj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.05.2015. 16:09h

Grupa od pedesetak ekstremnih desničara upala je danas na proslavu 1. maja koju je u Vajmaru organizovao njemački sindikat, socijaldemokrate i ljevičari, otela mikrofone od govornika i uzvikivala desničarske parole, javljaju njemački mediji, navodeći da su u gužvi četiri osobe povrijeđene, a 29 desničara uhapšeno.

Desničari, djelimično poznati njemačkoj policiji, oteli su mikrofone prvom gradonačelniku Vajmara Štefanu Volfu i poslaniku Bundestaga iz Socijaldemokratske partije (SPD) Karstenu Šnajderu, koji se u tom momentu pripremao da održi govor.

"Ovako nešto još nikada nisam doživio, oni su bili dobro organizovani, to je bio ciljani napad....", rekao je Šnajder, koji je porijeklom iz Erfurta.

Šef podružnice opozicione partije Ljevica u Tiringiji Suzane Henig-Velsov oštro je osudila napad i zahtijevala "teške posljedice" za napadače iz organizacije "Mladi nacionaldemokrati".

Ona je, prenose njemački mediji, istakla da bi zabrana neonacističkiih struktura hitno morala da bude na dnevnom redu.

Neojacisti su bili "veoma agresivni, a bilo je i guranja i koškanja", prenose mediji izjave učesnika skupa.

Širom Njemačke danas se tradicionalno održavaju prvomajski skupovi, povodom međunarodnog praznika rada.

Bonus video: