Erbas će da tuži Njemačku zbog špijunaže

Njemački mediji su objavili da je agencija BND za američku Nacionalnu bezbjednosnu agenciju (NSA) prikupljala podatke o evropskim firmama
0 komentar(a)
Erbas A320 neo, Foto: Reuters
Erbas A320 neo, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2015. 06:40h

Aviokompanija Erbas (Airbus) je saopštila da će podnijeti tužbu povodom navoda da je njemačka obavještajna služba pomagala SAD da vrši industrijsku špijunažu.

Njemački mediji su objavili da je agencija BND za američku Nacionalnu bezbjednosnu agenciju (NSA) prikupljala podatke o evropskim firmama.

U saopštenju Erbasa, koji je prenijela agencija AFP, navodi se da je „alarmiran“ izvještajima, ali da ne želi da spekuliše.

Kompanija je saopštila i da je tražila dodatne informacije od njemačke vlade.

„Svjesni smo da su velike kompanije u ovom sektoru, poput naše, mete špijunaže. Međutim, u ovom slučaju smo alarmirani jer postoji konkretna sumnja,“ stoji u saopštenju.

„Podići ćemo tužbu protiv nepoznate osobe na osnovu sumnje za industrijsku špijunažu,“ rekao je portparol Erbasa u Njemačkoj.

Djelovi koji su procurjeli iz tajnog dokumenta BND ukazuju da je prislušna stanica te službe u Bad Ajblingu u južnoj Bavarskoj provjeravala, na zahtjev NSA, da li evropske kompanije krše trgovinski embargo.

Takođe se navodi da je špijunirala francusku predsjedničku palatu i ministarstvo spoljnih poslova, kao i Evropsku komisiju.

Njemački dnevnik „Bild“ je objavio, pozivajući se na dokumenta te obavještajne službe, da su meta NSA godinama bili Erbas i Eurokopter, sada Erbas helikopters, kao i druge kompanije, te da njemačka vlada zna za to od 2008.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je demantovao tvrdnje o prikrivanju. Rekao je da nije znao za propuste njemačkih obavještajaca, ali je pozvao da interni izvještaj BND bude predstavljen parlamentarnoj komisiji.

Bonus video: