Kopenhagen: Naloženo uklanjanje propalestinskih postera iz autobusa

Kampanja, koja je u ponedjeljak pokrenuta, traži da se stavi oznaka na robu proizvedenu u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali
124 pregleda 0 komentar(a)
Kopenhagen, Foto: Shutterstock
Kopenhagen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2015. 19:01h

Gradska saobraćajna služba u Kopenhagenu naredila je danas da se hitno iz autobusa uklone posteri s porukama protiv jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama.

Kompanija Movia, koja je u vlasništvu lokalnih vlasti, saopštila je da je kampanja Dansko-palestinskog udruženja prijateljstva "nepotrebno uvredljiva" i da se posteri uklanjaju poslije "značajne količine žalbi".

Kampanja, koja je u ponedjeljak pokrenuta, traži da se stavi oznaka na robu proizvedenu u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

"Naša savjest je čista. Mi niti kupujemo proizvode iz izraelskih naselja niti investiramo u industriju okupatora", navodi se na posterima.

Služba nadležna za autobuski saobraćaj u Kopenhagenu navela je da posteri moraju biti uklonjeni iz 35 vozila u kojima su postavljeni.

Fathi El Abed iz dansko-palestinskog udruženja izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke.

"To je ludost. Ovo je pitanje slobode govora. Razgovaraćemno s našim advokatom o ovome", rekao je El Abed i dodao da je kampanja u skladu sa stavom Evropske unije o jevrejskim naseljima.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u ratu 1967. Tu teritoriju, na čijim djelovima Izrael pravi jevrejska naselja, Palestinci žele u okviru svoje buduće države.

Bonus video: