Noćni vukovi ipak uspjeli da uđu u šengenski prostor

"Uprkos tome što su svi granični prelazi dobili naređenje da ne puštaju Noćne vukove, naši su prešli granicu. Momci su sada na putu po planu. Cilj je Bratislava. Tamo će se naći sa motociklistima sa Balkana", saopštio je vođa Vukova Aleksandar Zaldastanov
4 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Reuters
Noćni vukovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2015. 15:48h

Ruski Noćni vukovi, motociklisti iz vožnje od Moskve do Berlina u čast 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, uprkos zabranama uspjeli su pojedinačno da prodru u šengenski prostor i nastavljaju u Češkoj i Slovačkoj program prema planu, saopštili su njihovi lideri.

"Uprkos tome što su svi granični prelazi dobili naređenje da ne puštaju Noćne vukove, naši su prešli granicu. Momci su sada na putu po planu. Cilj je Bratislava. Tamo će se naći sa motociklistima sa Balkana", saopštio je na zvaničnom blogu tog najstarijeg ruskog motociklističkog kluba njegov vođa Aleksandar Zaldastanov.

"Ja sam u Moskvi zato što mi je poništena viza. Dio naših učesnika se nalazi u Ostravi, zato što planiramo manifestaciju povodom 70. godišnjice oslobođenja Ostrave, zajedno sa konzulatom", kazao je vođa vožnje putevima pobjede Andrej Bobrovski, koji sada koordinira put iz Moskve pošto je vraćen sa poljske granice, prenijela je ruska Gazeta.

Poljska je kategorično zabranila grupni prolazak Noćnih vukova i vratila sa spoljne granice Evropske unije sa Bjelorusijom ukupno 23 Noćna vuka, dok je puštala sve druge ruske učesnike vožnji i motocikliste i automobile da odaju poštu palim crvenoarmejcima ili da prođu u Berlin, na koje zvaničnici i obični Poljaci za razliku od vožnje vukova ne gledaju kao na provokaciju.

Program Noćnih vukova i odavanje pošte poginulim sovjetskim vojnicima obavili su zato solidarno poljski motociklisti, ali jedan Noćni vuk uspio je da im se pridruži u obilasku koncentracionog logora Aušvic, pošto je došao preko Češke, gdje je od prijatelja pozajmio motocikl sa češkom registracijom i provukao se u Poljsku.

Poljski, češki i njemački zvaničnici vožnju su proglasili za političku provokaciju Moskve, zato što u Noćni vukovima i njihovim patriotskim vožnjama vide militantne nacionaliste koji podržavaju politiku Kremlja i proruske separatiste u Ukrajini.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek kazao je, međutim, kada je vraćena sa poljskih granica glavnina konvoja koji je prema prvim planovima trebalo da broji oko 100 motocilista, a spalo je na nekoliko desetina, da češka Noćne vukove neće vraćati, ali da će pomno pratiti kako poštuju zakone i saobraćajne propise.

"Slovačka je demokratska zemlja i neće ništa nikome zabranjivati. Time bi se vratili u vrijeme prije 1989. godine (pada totalitarnog režima) Ali postupaćemo strogo prema svakome ko prekrši zakone", kazao je juče slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

"Ko god prekrši zakon biće kažnjen. Kada to učini stranac obično je deportovan", kazao je danas na vijest da su Noćni vukovi u Slovačkoj Kalinjak. Noćni vukovi krenuli su 25. aprila iz Moskve na trasu dugu 6.000 kilometara preko Bjelorusije, a htjeli su i preko Poljske, Slovačke, češke, Austrije i Njemačke, kako bi 9. maja mogli trijumafalno da se provozaju sa sovjetskim zastavama po Berlinu.

Na cijeloj trasi polažu cvijeće na spomenike i grobove stotina hiljada sovjetskih vojnika, koji su poginuli kako bi taj dio Evrope bio slobodan.

Bonus video: