Ruski svemirski brod će sagorjeti u povratku na Zemlju

"Progres M-27M" lansiran je u utorak sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali po odvajanju od rakete nosača nije se otvorila antena zbližavanja sa MS S. Progres je svemirskoj stanici trebalo da dostavi gorivo, kiseonik, aparaturu za naučne eksperimente, hranu, pošiljke za kosmonaute i znamenje Dana pobjede 9. maja
73 pregleda 0 komentar(a)
Progres, Foto: Wikipedia
Progres, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 30.04.2015. 07:26h

Ruski svemirski teretni brod "Progres M-27M", koji je zbog kvara počeo nekontrolisano da se vrti u krug, biće usmjeren prema Zemlji između 5. i 7. maja i sagorjeće u atmosferi, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Letjelica ne predstavlja prijetnju po Međunarodnu svemirsku stanicu (MS S), jer se njihove orbite znatno razlikuju, prenio je TAS S.

"U ovom trenutku sistemi u svemirskom brodu su pod kontrolom. Stručnjaci Roskosmosa prate kretanje broda i na vrijeme će obavijestiti o bilo kakvim promjenama situacije", navedeno je u saopštenju ruske agencije.

"Progres M-27M" lansiran je u utorak sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali po odvajanju od rakete nosača nije se otvorila antena zbližavanja sa MS S. Progres je svemirskoj stanici trebalo da dostavi gorivo, kiseonik, aparaturu za naučne eksperimente, hranu, pošiljke za kosmonaute i znamenje Dana pobjede 9. maja.

Potom je saopšteno da se brod nekontrolisao vrti oko svoje ose, na oko 30 kilometara od MS S, i ubrzo se odustalo od spajanja broda sa stanicom.

Kosmonauti u svemirskoj stanici imaju zalihe hrane i drugih potrepština za nekoliko mjeseci.

Bonus video: