Poslanici Evropskog parlamenta glasali za veći budžet za svoje pomoćnike

Skoro 4.000 pomoćnika radi za poslanike u Briselu i Strazburu, gdje zasjeda Evropski parlament, ali i u lokalnim kancelarijama u matičnim zemljama. Neki poslanici nemaju nijednog pomoćnika, većina do sedam, a jedan ima njih 43
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.04.2015. 16:28h

Poslanici Evropskog parlamenta glasali su danas da se poveća budžet za njihove lične asistente na 200 miliona eura.

Kritičari birokratije u Evropskoj uniju ocjenjuju da takav fond omogućava finansijsku i političku zloupotrebu.

Današnjim glasanjem svaki od 751 poslanika bi dobio na raspolaganje 23.000 eura za pomoćnike.

Članovi budžetskog odbora, međutim, kažu da žele strožija pravila prije nego što počne potrošnja tog novca.

"Sporazuma može biti samo ako bude novog sistema pravila koji će donijeti neki red", rekao je belgijski poslanik Žerar Depre.

Skoro 4.000 pomoćnika radi za poslanike u Briselu i Strazburu, gdje zasjeda Evropski parlament, ali i u lokalnim kancelarijama u matičnim zemljama. Neki poslanici nemaju nijednog pomoćnika, većina do sedam, a jedan ima njih 43.

Desničarski poslanici iz Francuske, Mađarske i Poljske optuživani su za zlouportebe tih sredstava, mada oni navode da su ti navodi politički motivisani.

Mnogi poslanici se slažu da su pravila nejasna, pošto se u osnovi svode na dva: pomoćnik ne smije biti član poslanikove porodice i mora raditi na parlamentarnim pitanjima. Međutim, neki rođaci poslanika rade za druge poslanike iz iste partije. Drugi imaju pomoćnike koji i sami imaju političke funkcije.

Bonus video: