Cipras se nada da će dobiti tri milijarde od Putina

Turski tok trebalo bi da zamijeni Južni tok, čija izgradnja je zamrznuta krajem 2014. godine. Projekat Turski tok je za Rusiju jedan od prioritetnih jer tranzitni ugovor s Ukrajinom o isporuci ruskog gasa Evropi preko njene teritorije neće biti obnovljen posle 2019. godine
58 pregleda 3 komentar(a)
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2015. 14:57h

Grčka može da dobije do tri milijarde eura kao ruski avans u slučaju da zaključi sporazum o izgradnji tranzitnog gasovoda preko svoje teritorije za isporuku ruskog gasa u okviru projekta Turski tok, rekao je premijer Aleksis Cipras u intervjuu Star TV.

Prema njegovim riječima, kao rezultat realizacije projekta na teritoriji Grčke će biti izgrađeno evropsko energetsko čvorište, što će sniziti cijenu energije za Grčku. Pri tome Atina smatra da je uslov izgradnje gasovoda usklađenost sa svim zahtjevima evropskog zakonodavstva.

Ranije su njemački mediji objavili da će, u okviru ugovora s Moskvom o Turskom toku, Atina dobiti avans do pet milijardi eura. Međutim, pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je to demantovao.

Rusija i Grčka razmatraju izgradnju grčkog kraka Turskog toka. Projekat, kako su najavili predstavnici ruske strane, može da realizuje rusko-evropski konzorcijum u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Gasprom namjerava da preko teritorije Grčke transportuje 47 milijardi kubnih metara gasa.

Direktor ruske kompanije Aleksej Miler je ranije procijenio troškove Atine za izgradnju svog dijela cjevovoda na dvije milijarde eura.

Turski tok trebalo bi da zamijeni Južni tok, čija izgradnja je zamrznuta krajem 2014. godine. Projekat Turski tok je za Rusiju jedan od prioritetnih jer tranzitni ugovor s Ukrajinom o isporuci ruskog gasa Evropi preko njene teritorije neće biti obnovljen posle 2019. godine.

U intervjuu Star TV Aleksis Cipras je takođe izrazio uvjerenje da će sporazum između Atine i međunarodnih kreditora biti postignut u najskorije vrijeme. On se nada da bi preliminarni sporazum mogao da bude usaglašen do kraja nedjelje. A do 9. maja, prema Ciprasu, strane mogu da prevaziđu sve razlike.

Međunarodni kreditori u zamjenu za finansijsku pomoć traže od Grčke da nastave kurs stroge štednje. Atina vjeruje da će reforme, na kojima insistiraju kreditori, samo pogoršati ekonomsku situaciju u zemlji.

Grčka je ranije računala da će uspjeti da se dogovore o isplatili 7,2 milijarde eura, posljednje tranše kredita iz paketa finansijske pomoći, do zaključenja novog sporazuma.

Bonus video: