ISPALILI PROJEKTILE UPOZORENJA

Misteriozna podmornica kod Finske

Finska dijeli 1.340 kilometara dugu granicu sa Rusijom i Helsinki je sve više zabrinut zbog svog moćnog susjeda zbog naleta ruskih aviona i vojnih vježbi u pograničnoj zoni
62 pregleda 18 komentar(a)
podmornica, Foto: Shutterstock
podmornica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2015. 12:52h

Finska mornarica ispalila je podvodni projektil kao upozorenje sumnjivoj podmornici u vodama blizu Helsinkija.

Taj incident, kako se navodi, dolazi u trenutku rasta vojnih tenzija sa prvim susjedom Rusijom.

Mornarica je saopštila da je u ponedeljak zapazila podvodnu metu kao i ponovo jutros i da su ispalili nekoliko projektila upozorenja.

"Bombe nemaju za cilj da oštete cilj, već da cilj zna da je primjećen", rekao je finski pomorski oficir Olavi Jantunen za lokalni medij.

Finska dijeli 1.340 kilometara dugu granicu sa Rusijom i Helsinki je sve više zabrinut zbog svog moćnog susjeda zbog naleta ruskih aviona i vojnih vježbi u pograničnoj zoni.

Ministar odbrane Finske Karl Haglund nije precizirao da li je Rusija bila uključena u incident već je naveo da je meta mogla da bude i podmornica i da je vjerovatno napustila područje, dodajući da Finska rijetko koristi takve mjere upozorenja.

"Čvrsto sumnjamo da je došlo do podvodne aktivnosti koja nije tamo predviđena. Naravno, uvijek je ozbiljno, ukoliko su naše teritorijalne vode ugrožene", rekao je Haglund za finsku novinskoj agenciji STT.

Regionalne tenzije su uočene ranije tokom ovog mjeseca što je razlog zajedničkog saopštenja, bez presedana, nordijskih zemalja - Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda koje se direktno odnosi na Rusiju kao "izazov" i razlog za povećanje odbrambene saradnje.

Rusija je odmah uzvratila, rekavši da potezi Finske i Švedske ka "bližim vezama sa NATO-om" su od "posebnog interesovanja Moskve".

Preporučujemo za Vas