Lavrov: Dijalogom očuvati ujedinjenu Ukrajinu

Ruski ministar je istakao da Ukrajinci treba međusobno da se dogovore o tome kako djelovi zemlje, kulturno, civilizacijski i jezički različiti, mogu da koegzistiraju mirno i bezbjedno
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2015. 08:23h

Rusija nikad neće prestati da podržava svoje sunarodnike u Ukrajini i neće štedjeti napore da održi Ukrajinu ujedinjenom državom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nemam osjećaj da ćemo posle ove ukrajinske drame odustati od naših stavova i prestati da podržavamo naše sunarodnike", izjavio je Lavrov u intervjuu za televiziju Rusija 24.

"Sve što sada činimo, sve što naš predsjednik radi, usmjereno je ka očuvanju Ukrajine kao ujedinjene države", rekao je Lavrov, preneo je TAS S.

Ruski ministar je istakao da Ukrajinci treba međusobno da se dogovore o tome kako djelovi zemlje, kulturno, civilizacijski i jezički različiti, mogu da koegzistiraju mirno i bezbjedno.

"Ove različite kulture, sistemi vrijednosti, životni stilovi, mogu da se pomire jedino kroz dijalog", izjavio je Lavrov.

To je, naglasio je, ključna tačka našeg stava - "da Kijev, Lugansk i Donjeck uspostave dijalog".

"To je ono što naš predsjednik stalno ponavlja", rekao je Lavrov, dodajući da se to odnosi i na razgovore predsjednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka.

"Nadamo se da će Ukrajinci konačno uvidjeti fatalnost drugačijeg pristupa", kazao je šef ruske diplomatije.

Bonus video: