Rusija traži od Poljske da objasni zabranu Noćnim vukovima

"Zahtijevamo objašnjenje poljskih vlasti i kategorično osuđujemo njihove postupke", piše u saopštenju ruskog MIP-a.
6 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Beta/AP
Noćni vukovi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.04.2015. 06:43h

Rusko Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je od poljskih vlasti objašnjenje zašto nijesu pustili u Poljsku deset ruskih motociklista iz kluba "Noćni vukovi" koji putovanjem do Berlina žele da odaju poštu sovjetskim vojnicima poginulim tokom oslobađanja Evrope od Hitlerove Njemačke.

"Zahtijevamo objašnjenje poljskih vlasti i kategorično osuđujemo njihove postupke koji svjedoče o tome da su spremni da za dnevne potrebe prekrajaju istoriju", piše u saopštenju ruskog MIP-a.

U saopštenju se podsjeća da su motociklisti, iako su imali važeće šengenske vize, vraćeni u Bjelorusiju pošto su nekoliko sati zadržani pod nadzorom i ispitivani na graničnom prelazu Terespol.

"Granični prelaz je dobio pojačanje u vidu vojnika, kao da se htjelo da se se stekne utisak da mala grupa ruskih građana koja je krenula u Evropu sa najblagorodnijim namjerama, predstavlja prijetnju za poljsku državu", piše u ruskom saopštenju.

Poljska je, kako je najavila prošlog petka, zabranila grupi od deset motociklista iz najstarijeg ruskog motociklističkog kluba, "Noćni vukovi" da kao grupa uđu u Poljsku.

Navedeni su formalni razlozi, a nezvanično i to što se na njihov program i vožnju kroz Poljsku gleda kao na rusku nacionalističku provokaciju.

Od subote su, zajedno s ruskim motociklistima iz Kalinjingradske oblasti, u Poljsku bez problema ušli neki od "Noćnih vukova", da bi odali počast crvenoarmejcima u Branjevu na sjeveroistoku Poljske, a neki su ušli pojedinačno, kao turisti.

"Noćne vukove" je više sati na granici čekalo stotinak poljskih motociklista koji su solidarno htjeli da ih prate i zaštite od provokacija, pošto i sami organizuje slične patriotske vožnje.

Već deset godina Poljaci organizuju "Međunarodnu katinsku vožnju" i odaju počast hiljadama poljskih oficira, strijeljanih u Katinjskoj šumi kraj Smolenska, po naređenju Kremlja u proljeće 1940. godine.

Bonus video: