Ukrajina: Porošenko traži evropske mirovnjake

Današnji samit je prvi otkako je Ukrajina prošle godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
2 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2015. 15:17h

U Kijevu se danas održava samit EU-Ukrajina, a ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je da će od čelnika Unije zatražiti da EU rasporedi mirovne trupe na istoku zemlje.

“To će biti moćan signal podrške Ukrajini i njenim evropskim integracijana”, poručio je Porošenko u saopštenju za medije uoči sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom.

U Briselu, međutim, zasad nema mnogo volje da se ovaj zahtjev ispuni, a jedan visoki evropski funkcioner je za agenciju AFP izjavio da je zahtjev primljen k znanju, ali da će EU na današnjem samitu prije svega insistirati da Kijev sprovede neophodne privredne i ustavne reforme.

“Izazovi reformskog procesa će biti u fokusu današnjih razgovora”, prenijela je agencija, uz ocjenu da EU pruža punu podršku vojnoj posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, koja nadgleda sprovođenje prekida vatre između ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Današnji samit je prvi otkako je Ukrajina prošle godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je da neće učestvovati na samitu zbog drugih obaveza, iako je i ona trebalo da otputuje u Kijev sa Tuskom i Junkerom.

Ukrajina spremna za EU za pet godina

Ukrajinski predsjednik izjavio je danas da će njegova zemlja u roku od pet godina ispuniti uslove za članstvo u Evropskoj uniji.

Porošenko je na samitu EU i Ukrajine u Kijevu istakao da Ukrajina zaslužuje da bude integralni dio Unije i da je članstvo u tom bloku ključni cilj njegove vlade, prenijela je agencija AP.

Put Ukrajine prema EU bio je glavni kamen spoticanja između bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča i demonstranata koji su pokrenuli proteste, bijesni zbog toga što je Janukovič otkazao potpisivanje Sporazuma o saradnji i pridruživanju sa EU.

Od dolaska Porošenka na vlast, međutim, napori za reformisanje ukrajinske privrede kako bi ona bila usklađenija sa evropskim standardima nisu daleko odmakli, ocenjuje AP.

Bonus video: