Nije bilo mjesta u bolnici: Djecu sa psihičkim problemima slali u zatvor

Volas je istakla da se u većini slučajeva radi o djeci koja nisu predstavljala prijetnju po javnost, već su imala suicidalne namjere ili da na drugi našin naškode sebi
0 komentar(a)
zatvor, Foto: Shutterstock.com
zatvor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.04.2015. 10:02h

Više od 200 britanske djece, mnogi ne stariji od 12 godina, koji su imali psihičkih problema provelo je vrijeme u zatvorskim ćelijama jer za njih bilo mjesta u specijalizovanim bolnicama, javila je danas britanska štampa.

“Prilično je neprihvatljivo da prema bilo kome ko boluje od psihičkih problema, naročito prema mladoj osobi, odnose kao prema kriminalcu”, kazala je za “Independent” Mardžori Volas, izvršna direktorica SANE, humanitarne organizacije koja se bavi ljudima koji imaju problema sa psihičkim zdravljem.

“Ništa gore ne utiče na mentalno zdravlje mlade osobe nego kada ostavi izolovanim, nezaštićenim i sa osjećajem da je učinila nešto loše, a boluju od psihičkih problema. Oni su uplašeni, nekad sa lisicama na rukama. Nemaju način da kontaktiraju ljude i stavljaju ih u ćelije pored ljudi koji su možda pijani ili nasilni”.

Volas je istakla da se u većini slučajeva radi o djeci koja nisu predstavljala prijetnju po javnost, već su imala suicidalne namjere ili da na drugi našin naškode sebi.

Bonus video: