Ekološki alarm u Španiji: Naftne mrlje prijete kristalno čistim plažama

Grupe za zaštitu životne sredine kritikovale su regionalne vlasti pošto je ruski ribarski čamac "Oleg Najdenov", koji se zapalio u lokalnoj luci 11. aprila, odvučen na otvoreno more iz predostrožnosti
65 pregleda 0 komentar(a)
Brod Oleg Najdenov, Kanarska ostrva, Foto: Reuters
Brod Oleg Najdenov, Kanarska ostrva, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2015. 19:58h

Španska vlada aktivirala je danas ekološki alarm zbog naftnih mrlja koje prijete kristalno čistim plažama na jugozapadu Kanarskih ostrva.

Prema riječima španskog Okeanografskog instituta, naftne mrlje mogle bi da utiču na osjetljivu obalu Kanarskih ostrva, koja su veoma popularna destinacija za evropske turiste.

Vlada je navela da je jedna plaža očišćena od nafte, a da se operacije čišćenja sprovode na još tri plaže, nedaleko od veoma popularne turističke destinacije Maspalomas na ostrvu Gran Kanarija.

Grupe za zaštitu životne sredine kritikovale su regionalne vlasti pošto je ruski ribarski čamac "Oleg Najdenov", koji se zapalio u lokalnoj luci 11. aprila, odvučen na otvoreno more iz predostrožnosti.

Brod, u kojem je bilo 1.400 tona goriva, potonuo je 14. aprila, oko 24 kilometara južno od ostrva.

Struje sada mogu da naftne mrlje, za koje se vjeruje da dolaze od "Olega Najdenova", odnesu i do obližnjih ostrva, navela je vlada.

"Ekološki alarm je aktiviran za sva Kanarska ostrva, a avioni nadlijeću jug Tenerifa i ostrva La Gomera", saopštila je vlada.

Organizacija za zaštitu prirode Grinpis postavila je na internetu fotografije delfina umazanog naftom.

Bonus video: