Erdogan: Francuska, Njemačka, Rusija i Austrija da očiste mrlje sa sopstvenih istorija

Turski predsjednik je čak i Ameriku optužio da je stala na stranu Jermenije, iako se predsjednik SAD Barak Obama u svom godišnjem obraćanju naciji uzdržao od korišćenja termina "genocid"
14 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2015. 16:23h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obrušio se danas na lidere četiri zemlje koje su masovni zločin Otomanskih Turaka nad Jermenima u doba Prvog svjetskog rata zvanično okarakterisale kao - genocid.

Erdogan je danas optužio Francusku, Njemačku, Rusiju i Austriju da podržavaju "tvrdnje, konstruisane na osnovu jermenskih laži".

Turski predsjednik je čak i Ameriku optužio da je stala na stranu Jermenije, iako se predsjednik SAD Barak Obama u svom godišnjem obraćanju naciji uzdržao od korišćenja termina "genocid".

Lideri ili parlamenti Francuske, Njemačke, Rusije i Austrije nedavno su dali izjave u kojima je ono što su Otomanski Turci uradili Jermenima prije stotinak godina nedvosmisleno opisali kao genocid.

Erdogan je na njihove izjave uzvratio sa: "Oni treba prvo, jedan po jedan, da očiste mrlje sa sopstvenih istorija".

Istoričari procjenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno u činu koji se vrlo rasprostranjeno u svijetu opisuje kao prvi genocid u 20. vijeku.

Turska poriče da masovne pogibije Jermena imaju veze sa genocidom.

Bonus video: