KAKO ĆE PROĆI KROZ POLJSKU I ČEŠKU?

Ruski vukovi ne haju za zabranu: Krećemo u Berlin prema planu

Ruski ambasador je demantovao da ruska strana nije poljskim vlastima dala sve neophodne informacije na osnovu čega portparol poljskog MIP-a Marćin Vojćehovski tvrdi da zabrana nije nikako politička odluka, već zbog formalnosti
69 pregleda 5 komentar(a)
Noćni vukovi, Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Noćni vukovi, Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.04.2015. 18:31h

Motociklisti iz najstarijeg ruskog kluba, Noćni vukovi, ne haju za zabranu Poljske da grupno pređu njene granice u počasnoj vožnji od Moskve do Berlina.

"Kenućemo prema planu, kazao je večeras potpredsjednik kluba Feliks Černjahovski.

U vožnju od Moskve do Berlina Noćni vukovi će krenuti povodom 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata.

Poljsko Ministarstvo inostranih poslova uručilo je danas ruskoj ambasadi u Varšavi notu u kojoj odbija molbu da olakša svečani prolazak Noćnih vukova i ne dopušta im prolazak kroz Poljsku, zato što prema saopštenju poljskog MIP-a, ambasada nije dostavila neophodne podatke o trasi, programu, mjestu noćenja i broju učesnika, tako da poljske vlasti ne mogu da garantuju motociklistima bezbjednost.

"Na žalost ne možemo a da ne gledamo na tu odluku u kontekstu pogoršanih poljsko-ruskih odnosa uoči Dana pobjede", kazao je povodom zabrane ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev i dodao da su poljski zvaničnici već ranije nazivali planiranu vožnju Moskva-Berlin provokacijom iako to nema veze sa stvarnošću.

Ruski ambasador je demantovao da ruska strana nije poljskim vlastima dala sve neophodne informacije na osnovu čega portparol poljskog MIP-a Marćin Vojćehovski tvrdi da zabrana nije nikako politička odluka, već zbog formalnosti.

"Tokom ove sedmice predavali smo više puta detaljne informacije o trasi i terminima prolaska ruskih motociklista", kazao je ambasador ruskoj agencij RIA Novosti, prenose poljski mediji.

"Sve je aktuelno. Krećemo sjutra prema planu", potvrdio je jedan od vodja Noćnih vukova Feliks Černjahovski da zabranu ignorišu.

Za sada nije jasno da li će Poljska spriječiti Noćne vukove sa važećim šengenskim vizama da pređu njenu granicu ako budu ulazili pojedinačno, kao turisti, a ne u grupi.

Češke vlasti koje ne razmišljaju o zabrani uprkos peticijama i protestima dijela Čeha na društvenim mrežama odlučile su, međutim, da Noćnim vukovima zagorčaju prolazak preko Češke birokratskim zaustavljanjima i temeljnim kontrolama alkoholisanosti i provjerama tehničkog stanja motocikala.

Zeman: Nepotrebna histerija oko Noćnih vukova

Zahtjev Rusije da pomogne motociklistima da bezbjedno i bez ometanja prođu kroz Češku odbilo je danas i češko Ministarstvo inostranih poslova uz obrazloženje da nije za to nadležno i da Noćni vukovi to moraju da zatraže pojedinačno, za šta više nemaju vremena.

Češka takođe ne želi da dozvoli Noćnim vukovima da idu u konvoju, već maksimalno u koloni u parovima, kao i ostali motociklisti u saobraćaju.