Zeman: Nepotrebna histerija oko Noćnih vukova

Odluka da se zabrani Noćnim vukovima prolazak kroz Poljsku naišla je i na odobravanje i na žestoke osude da Rusija može slatko da se smije da se Poljska paranoidno uplašila šačice ruskih motociklista
2 komentar(a)
Miloš Zemen, papa Franjo, Foto: Reuters
Miloš Zemen, papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2015. 17:40h

Predsjednik Češke Miloš Zeman rekao je danas da se u centralnoj Evropi nepotrebno pravi histerija zbog namjere ruskih motociklista "Noćnih vukova" da u čast 70. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu pređu na motociklima trasu dugu 6.000 kilometara od Moskve do Berlina.

"Nisam vidio ništa loše u nedavnom prolasku konvoja američkih vojnika i kritikovao sam one koji su tvrdili da je 500 vojnika okupaciona vojska. Isto tako ne vidim ništa loše u prolasku motociklista koji žele da ponovo dovezu rusku zastavu u Berlin i na taj način se podsjete da je prije 70. godina Crvena armija osvojila Berlin", kazao je Zeman češkim novinarima tokom posjete Vatikanu.

Zeman je rekao da se "kao i obično oko toga pravi histerija".

Najviši češki i poljski zvaničnici označili su tu vožnju ruskih motociklisa za političku provokaciju Moskve, a organizaovani su protesti, peticije i grupe za blokadu "Noćnih vukova" koje na društvenim mrežama Poljaci kao i dio Čeha i Slovaka, označavaju kao agresivne nacionaliste.

Neizvjesno je šta će biti dalje s planiranom počasnom vožnjom motociklista iz najstarijeg ruskog kluba preko Bjelorusije, Poljske, Slovačke, Češke i Austrije u Njemačku zato što je Poljska danas saopštila da odbija da ih pusti.

Ruskoj ambasadi u Varšavi poljsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je danas notu u kojoj odbija da pusti "Noćne vukove" iz formalnih razloga, navodno zato što ne bi mogla da im bude garantovana bezbjednost.

Portparol poljskog MSP-a Marćin Vojćevski potvrdio je kasnije novinarima u Varšavi da je Poljska negativno odgovorila na rusku molbu da se učesnicima počasne vožnje olakša prolaz i garantuje bezbjednost.

"Više puta smo molili da nam dopune informacije ali nismo ih dobili. Molim da shvatite da su takve informacije kao što su mjesta noćenja, program, precizna trasa prolaska neophodne da na odgovoran način obezbijedimo takvu manifestaciju", rekao je novinarima Vojćehovski.

On je istakao da to "nije politička odluka", već je donesena iz "formalnih razloga".

Odluka da se zabrani Noćnim vukovima prolazak kroz Poljsku naišla je i na odobravanje i na žestoke osude da Rusija može slatko da se smije da se Poljska paranoidno uplašila šačice ruskih motociklista.

"Poljska država plaši se 30 ruskih motociklista. Vlasti se ponašaju kao da se sprema da uđe u Poljsku ruska pancer divizija", reagovao je opozicioni poljski Savez demokratske ljevice na Tviteru.

Poljski motociklisti koji organizuju slične patriotske vožnje zbog kontroverzi i eventualnih provokacija bili su spremni da prate kolegijalno "Noćne vukove" da ih zaštite od napada. To su bili spremni i češki, ali su od pratnje odustali, pošto su, kako su rekli, zgađeni što se sve pretvorila u političke manipulacije.

"Noćni vukovi" trebalo je da krenu iz Moskve 25. aprila a u Berlin da stignu 9. maja na Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Bonus video: