BOLJA SARADNJA TRI ZEMLJE

Srbija, Bugarska i Rumunija formiraće Krajovsku grupu

"Otvoreni smo i za druge zemlje Zapadnog Balkana, jer ujedinjeni možemo postići mnogo više", rekao je Ponta
53 pregleda 0 komentar(a)
Viktor Ponta, Bojko Borisov, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Viktor Ponta, Bojko Borisov, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.04.2015. 15:05h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas u rumunskom gradu Krajovi na trilateralnom sastanku s predsjednicima vlada Rumunije i Bugarske Viktorom Pontom i Bojkom Borisovim, s kojima je razgovarao o infrastrukturnim projektima, saradnji u oblasti energetike i saobraćaja.

Premijer Ponta najavio je, u obraćanju novinarima nakon sastanka, formiranje "Krajovske grupe", čije su članice osnivači Rumunija, Srbija i Bugarska, navodi se u saopštenju srpske vlade.

On je istakao da je na današnjem sastanku postignut taj dogovor koji će predstavljati temelje bolje saradnje i promovisanja ekonomskih, socijalnih i političkih interesa tri zemlje.

"Otvoreni smo i za druge zemlje Zapadnog Balkana, jer ujedinjeni možemo postići mnogo više", rekao je Ponta.

On je rekao da Rumunija pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu, navodi se u saopštenju.

"Bugarska i Rumunija su osam godina članice EU i to je bila naša najvažnija odluka i najbolje političko rješenje. Zato podržavamo Srbiju da što prije postane član evropske porodice, jer je to najbolje za nju, ali i za naše dvije zemlje. Znamo da je premijer Vučić odlučan da na ovom putu brzo napreduje i mi mu pružamo punu podršku", kazao je Ponta.

Vučić je zahvalio rumunskom i bugarskom kolegi na podršci koju pružaju Srbiji na njenom evropskom putu i dodao da je sa njima razgovarao o saradnji u oblasti energetike, saobraćaja i infrastrukture.

"Zajedno možemo mnogo da uradimo. Naše tri zemlje zajedno će najbolje moći da štite naše ekonomske i političke interese. Ovo je strateška teritorija na jugoistoku Evrope i uvjeren sam da će formiranje 'Krajovske grupe' biti od istorijskog značaja", kazao je Vučić.

Bugarski premijer istakao je da je saradnja na infrastrukturnim projektima od najvećeg značaja za sve tri zemlje.

"Želim da vidim autoput Bukurešt-Sofija-Beograd što prije. Želim da vidim što prije i brže pruge koje će nas voditi ka Turskoj. Ovi projekti su dobri ne samo za naše tri zemlje, već i za cijelu Evropu", naglasio je Bojko Borisov.

On je pozdravio odluku o formiranju "Krajovske grupe" i kazao da je za Bugarsku, Srbija najbolji "komšija" i da će bugarska vlada učiniti sve kako bi pomogla Srbiji da što prije završi pregovore i postane punopravna članica Unije, dodaje se u saopštenju srpske vlade.

Preporučujemo za Vas