Zeman protiv širenja NATO

"Ako se već proširio onda na tome treba stati. I da se zna da iz raznih razloga griješe oni koji govore o Ukrajini kao o budućoj članici NATO. Moguće je da neko želi da uđe u NATO, ali postoji i druga strana koja mora da kaže li će vas primiti. Neki od najviših zvaničnika Evropske unije rekli su njet", kazao je Zeman
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.04.2015. 19:11h

Predsjednik Češke Miloš Zeman rekao je danas da tokom proslave 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata u Moskvi neće biti na vojnoj paradi zato što ide da oda poštu isključivo mrtvima, vojnicima koji su poginuli za slobodu Čehoslovačke, a ne zbog živih Rusa.

"Idem u Moskvu da se poklonim sjenima mrtvih. Ne živih, već mrtvih. Da odam poštu za 20 miliona sovjetskih građana uključujući tu i vojnike koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Bio sam u Normandiji. Na poziv poljskog predsjednika otići ću na Vesterplate da odam poštu Poljacima kod kojih je počeo Drugi svjetski rat," kazao je danas Zeman u intervjuu za ruski program Češkog radija.

Češki predsjednik upozorio je da se u Češkoj na Rusiju gleda dvojako - kao na zemlju koja je Čehe 1945. godine oslobodila zajedno s Amerikancima, a 1968. godine postala okupator.

Kritikovao je takođe rusku ambasadu u Pragu zbog toga što nikada nije odala poštu Česima koji su poginuli tokom sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine.

"Zašto da ruska ambasada ne učestvuje u zvaničnim svečanostima obilježavanja 21. avgusta? I to je priznavanje greške. Ako je grešku (invazije Čehoslovačke) priznalo rukovodstvo Rusije, zašto priznanja nema od ambasade", zapitao je češki predsjednik.

Poredeći zategnute odnose Rusije i Zapada u vrijeme kada je od 1998. do 2002. godine bio premijer Češke i uveo je u NATO i danas, Zeman je istakao da bi NATO trebalo da umije da se zaustavi u širenju.

"Postojalo je obećanje, usmeno, ne potpisano kao deklaracija, da se NATO neće širiti. Ako se već proširio onda na tome treba stati. I da se zna da iz raznih razloga griješe oni koji govore o Ukrajini kao o budućoj članici NATO. Moguće je da neko želi da uđe u NATO, ali postoji i druga strana koja mora da kaže li će vas primiti. Neki od najviših zvaničnika Evropske unije rekli su njet", kazao je Zeman.

Češki predsjednik, povodom sadašnjih tenzija u odnosima s Rusijom, izjavio je da mašta o tome da Rusija postane članica Evropske unije.

"Maštam da će u dugoročnoj budućnosti Rusija biti članica Evropske unije. Ako vam se ne sviđa, gledajte na to tako da će EU ući u Rusiju. Ali rezultat će biti isti. To su komplementarne privrede. S jedne strane izvori sirovina, s druge savremene tehnologije. Svakoj od strana potrebna je ona druga strana privrede", rekao je češki predsjednik.

Kao svoj drugi san Zeman je naveo zajedničku borbu protiv međunarodnog terorizma.

"Rusija ima svoje teroriste, mi u Evropi svoje, Amerikanci su imali svoje 11. septembra. Zašto da se ne ujedinimo u toj borbi", kazao je češki predsjednik.

Bonus video: