OEBS: Produžetak misije samo uz pun pristup svim zonama

OEBS traži pun pristup teritorijama na istoku Ukrajine koje u ovom trenutku ne kontrolišu ukrajinske vlasti i svim djelovima rusko-ukrajinske granice, što su do sada odbijali proruski separatisti
0 komentar(a)
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2015. 14:54h

Produžetak misije OEBS-a u Ukrajini moguć je samo ukoliko bude omogućen pun pristup zonama zahvaćenim konfliktom, izjavio je danas zvaničnik OEBS-a Ertugrul Apakan.

"Ukoliko ne bude omogućen pristup svim regionima na istoku Ukrajine, povećanje broja posmatrača OEBS-a neće imati mnogo efekta na kapacitet misije da kontroliše primenu sporazuma iz Minska", rekao je Apakan u sjedištu OEBS-a u Beču.

OEBS traži pun pristup teritorijama na istoku Ukrajine koje u ovom trenutku ne kontrolišu ukrajinske vlasti i svim djelovima rusko-ukrajinske granice, što su do sada odbijali proruski separatisti.

Sporazum Minsk 2 postignut je u februaru, a podrazumijeva prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i formiranje tampon zona na istoku Ukrajine.

Od početka sukoba između proruskih separatista i ukrajinske vojske u aprilu prošle godine, u Ukrajini je poginulo više od 6.000 ljudi.

Bonus video: