ŽELE KOMPROMISNO REŠENJE

Rusija: Branićemo interese Gasproma

Antimonopolske vlasti Evropske unije optužile su juče Gasprom za zloupotrebu dominantne pozicije u Poljskoj, Njemačkoj i šest zemalja istočne Evrope
0 komentar(a)
Gasprom, Foto: Beta/AP
Gasprom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.04.2015. 09:22h

Zvanični Kremlj se nada u postizanje kompromisnog rešenja povodom optužbi EU da je Gasprom zloupotrebio dominantnu poziciju na evropskom tržištu.

Iz Kremlja dodaju da će Rusija i Gasprom braniti sopstvene interese.

"Očekujemo da će kopromis biti postignut. Nadamo se apsolutno nepristrasnom stavu prema kompaniji Gasprom", izjavio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, a prenosi agencija Rojters.

"Svakako da će Gasprom braniti svoje interese i da će država, kao većinski akcionar u kompaniji, takođe braniti interese Gasproma", poručio je Peskov.

Antimonopolske vlasti Evropske unije optužile su juče Gasprom za zloupotrebu dominantne pozicije u Poljskoj, Njemačkoj i šest zemalja istočne Evrope.

Evropska komisija je, posle dvogodišnje istrage, zaključila da je ruska državna gasna kompanija, ključni snabdjevač Evrope energentima, "kočila prekograničnu konkurentnost u regionu i naplaćivala previsoke cijene za svoje proizvode".

Tim povodom juče se oglasio i Gasprom ocjenivši neosnovanim optužbe Evropske komisije.

U izvještaju Evropske komisije obuhvaćena je samo jedna etapa sprovedene antimonopolske istrage i ne podrazumjeva da je Gasprom kriv za bilo kakvo kršenje antimonoposlkih zakona EU, navedeno je u saopštenju kompanije, koja ističe da se strogo pridržava svih normi međunarodnog prava i zakonodavstva zemalja u kojima posluje.

Preporučujemo za Vas