Žak Širak najpopularniji predsjednik Francuske

Poslije Širaka, najpopularniji je pokojni predsjednik Fransoa Miterana s 21 odsto glasova, potom Šarl de Gol sa 17 odsto, dok Žorž Pompidu i Valeri Žiskar D'Esten dijele četvrto mjesto sa po osam odsto
143 pregleda 0 komentar(a)
Žak Širak i Dominik de Vilpen, Foto: Reuters
Žak Širak i Dominik de Vilpen, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2015. 19:31h

Bivši predsjednik Francuske Žak Širak, koji se povukao iz političkog života 2007. godine, najpopularniji je šef države, rezultati su najnovije ankete objavljene u francuskim medijima.

Za Širaka se izjasnilo 33 odsto ispitanih Francuza, navodi se u anketi agencije Info i dodaje da ga Francuzi najviše vole zbog njegovog odbijanja da zajedno sa SAD vojno interveniše u Iraku 2003. godine.

Poslije Širaka, najpopularniji je pokojni predsjednik Fransoa Miterana s 21 odsto glasova, potom Šarl de Gol sa 17 odsto, dok Žorž Pompidu i Valeri Žiskar D'Esten dijele četvrto mjesto sa po osam odsto.

Nikola Sarkozi uživa popularnost kod sedam odsto Francuza, dok je sadašnji, socijalistički predsjednik Fransoa Oland, na posljednjem mjestu s pet odsto.

Najpopularniji premijer je Lionel Žospen, kojeg smatraju "Širakovim nasljednikom", potom se nalaze premijeri Alen Žipe, Dominik de Vilpen i Žan-Pjer Rafaren.

Sadašnji premijer Manuel Vals se ne pominje u istraživanju javnog mnjenja.

Bonus video: