Putin u Jermeniji na obilježavanju stogodišnjice genocida

Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao je da posjeta ruskog predsjednika Jermeniji neće uticati na odnose Rusije i Turske i na izgradnju gasovoda "Turski tok"
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 14:33h

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiće Jermeniju 24. aprila i učestvovati u memorijalnim manifestacijama posvećenim stogodišnjici genocida nad Jermenima u Otomanskom carstvu, javile su danas ruske agencije.

Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao je da posjeta ruskog predsjednika Jermeniji neće uticati na odnose Rusije i Turske i na izgradnju gasovoda "Turski tok".

"Imamo veoma bliske partnerske odnose sa Turskom, sa vrlo stabilnim temeljem uzajamno korisne ekonomske saradnje. Naše pozicije o mnogim svjetskim problemima podudaraju se", rekao je Peskov a prenosi RIA Novosti.

S druge strane, kako je rekao, Jermenija i Rusija povezane su mnoštvom veza i predstojeće manifestacije ne mogu se tumačiti kao štetne za bilo šta.

Do početka Prvog svjetskog rata jermenskih stanovnika u Otomanskoj imperiji bilo je približno 2,5 miliona, podsjeća TAS S.

Agencija navodi da je 1915. u deportacijama i sistematskim ubistvima poginulo, prema različitim ocjenama, između 600 hiljada i 1,5 miliona Jermena.

Vlada Turske priznaje masovnu pogibiju Jermena, ali se protivi upotrebi termina "genocid" i smatra da je broj žrtava, na kom insistira jermenska strana, preuveličan.

Prema stavu Ankare, Jermeni su izgubili život, ne zbog ciljane politike vlasti, već u građanskom ratu u Otomanskom carstvu, u kom je bilo i turskih žrtava.

Bonus video: