U Češkoj meta napada zato što je Rom, u Britaniji orden

Porodica Torak sa Petrom, koji je imao veće ambicije od svojih romskih vršnjaka, i počeo da studira još u Češkoj, iselila se iz Libereca na sjeveru Češke 1999. godine, nakon učestalih fizičkih napada skinheda i neonacista
0 komentar(a)
Kraljica Elizabeta II, Igra prijestola, Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II, Igra prijestola, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2015. 16:04h

Britanski policajac, Petr Torak, čija porodica je zbog rasističkih napada neonacista emigrirala iz Češke u Veliku Britaniju, dobio je u novoj domovini visoko britansko priznanje - Red britanske imperije, koji će mu biti uručen u maju, javlja Češki radio.

Porodica Torak sa danas 34-godišnjim Petrom, koji je imao veće ambicije od svojih romskih vršnjaka, i počeo da studira još u Češkoj, iselila se iz Libereca na sjeveru Češke 1999. godine, nakon učestalih fizičkih napada skinheda i neonacista.

U mjestu Piterboro, na istoku Engleske, gdje su našli novi dom, mladi Rom prijavio se za službu u policiji, koja ga je objeručke prihvatila i postao je neocjenjivo vrijedna pomoć u patrolama u multinacionalnim sredinama i u rješavanju problema romske zajednice.

"To je bila velika prednost za policiju, zato što im nije bio potreban prevodilac, kada se pojavio neki problem. Poznavao sam puno ljudi, kulturu, mentalitet", kazao je danas Češkom radiju Torak.

Pored svog redovnog posla u policiji, Torak se angažuje u raznim projektima u pomoći Romima, ali i Česima, Slovacima ili i Poljacima koji su kao gastarbajteri došli u Veliku Britaniju, nakon što su njihove zemlje 2004. godine ušle u Evropsku uniju.

Torak je osnovao i Asocijaciju romskih policajaca i za takvo građansko društveno korisno angažovanje, kraljica Elizabeta II odlučila je da ga nagradi Redom britanske imperije, koju će u maju preuzeti u britanskom parlamentu.

Petr Torak čvrsto vjeruje da će nakon odlikovanja postati primjer za ugled za mlade Rome i da će uskoro biti još Roma koji zaslužuju priznanja.

Bonus video: