Zaoralek: Noćni vukovi su provokacija i za Češku

Češka, kao ni Poljska, gdje je najava konvoja ruskih motociklista izazvala pravu buru i apele dijela političara da se Noćni vukovi ne puste preko poljskih granica, ne planiraju da vožnju unaprijed zabrane
1 komentar(a)
Noćni vukovi
Noćni vukovi
Ažurirano: 17.04.2015. 09:16h

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek izjavio je da je prolazak ruskih motociklista Noćnih vukova krajem aprila provokacija.

Češka, kao ni Poljska, gdje je najava konvoja ruskih motociklista izazvala pravu buru i apele dijela političara da se Noćni vukovi ne puste preko poljskih granica, ne planiraju da vožnju unaprijed zabrane.

"Prolazak ruskih motociklista zvanih Noćni vukovi doživljavam kao provokaciju. Moraćemo prije svega da pazimo da u prolasku poštuju naše zakone", poručio je Zaoralek na Tviteru.

Isto će, prema ranijoj najavi šefa poljske diplomatije Gžegoža Shetine, postupiti i Poljska. Poljski ministar poručio je medijima da ne nasedaju na provokaciju i da smire medijsku histeriju oko ruskih motociklista u Poljskoj.

Dio poljskih motociklista, prije svega iz tzv. Kluba katinske vožnje, koji organizuje svake godine prolazak preko Bjelorusije do Rusije i Katinske šume i Smolenska da oda poštu hiljadama Poljaka, vojnih zarobljenika koje je 1940. godine strijeljala sovjetska tajna služba NKVD, zbog kontroverzi i mogućih napada na konvoj najavili su da će se i oni pridružiti kao pratnja ruskim motociklistima da ih zaštite.

"Svi motociklisti su braća", rekao je poljskim medijima Viktor Vengžin, koji organizuje katinsku i druge patriotske vožnje i motociklističke obilaske grobova poljskih vojnika u svijetu.

Većina Noćnih vukova koji učestvuju u počasnoj vožnji crvenoarmejcima po trasi dugoj 6.000 kilometara dobila je šengenske vize, a njihov vođa Aleksandar Zaldastanov kazao je poljskom radiju da razmišlja da zbog eventualnih problema i napada na putu pođe i on, iako je želio da 70. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata proslavi u Moskvi.

"Iz Rusije će krenuti grupa od nekoliko desetina motociklista, a putem će im se pridružiti postepeno motociklisti iz Bjelorusije, Poljske i Češke", istakao je Zaldastanov.

Vođa Noćnih vukova je jedan od osnivača pokreta Antimajdan u Rusiji nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, a taj najstariji ruski motociklistički klub ima simpatije Kremlja.

Ruski opozicioni mediji označavaju ih, međutim, za radikalne nacionaliste koji agresivno propagiraju pravoslavlje.

Bonus video: