Ukrajina: Ubijen opozicioni novinar

Oles Buzina (46) je pogođen sa četiri hica iz vatrenog oružja, a jedan od metaka pogodio ga je u glavu, navodi UNN, dodajući da je pucano iz automobila u pokretu
6 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.04.2015. 12:50h

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, danas je ispred ulaza u zgradu u kojoj živi ubijen poznati ukrajinski novinar i pisac Oles Buzina, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije, pozivajući se na policijske i ljekarske izvore.

Buzina (46) je pogođen sa četiri hica iz vatrenog oružja, a jedan od metaka pogodio ga je u glavu, navodi UNN, dodajući da je pucano iz automobila u pokretu.

Portparolka kijevske policije Julija Mustaš rekla je za RIA Novosti da su Buzinu ubila dvojica maskiranih napadača.

Interfaks prenosi izjavu savjetnika ministra policije i poslanika Vrhovne rade (skupštine), Antona Geraščenka, sa njegove stranice na "Fejsbuku" da je automobil marke "Ford" imao letonske ili bjeloruske tablice, "ali sigurno ne ukrajinske".

"Očigledno da se lov na svjedoke u predmetu "antimajdan" nastavlja", napisao je on.

Buzina je, navodi Interfaks, u januaru postavljen za glavnog urednika lista "Sevodnja" (Danas), čiji izdavač holding "Sevodnja multimedija" ulazi u grupu SKM biznismena Rinata Ahmetova.

On je 11. marta izjavio da napušta tu funkciju zbog cenzure i odsustva ovlašćenja.

RIA Novosti Ukrajina navodi da je podržavao federalizaciju i dvojezičnost u Ukrajini, a zapadni mediji da je bio proruski nastrojen.

Agencije podsjećaju da je ovo drugo ubistvo za poslednja 24 sata, nakon što je sinoć ubijen Oleg Kalašnjikov, bivši poslanik Rade iz Partije regiona, na čijem je čelu nekada bio svrgnuti predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Među glavnim verzijama za ubistvo Kalašnjikova, RIA Novosti navode da je povezanost sa učešćem u pokretu “Antimajdan” tokom promjena vlasti u Ukrajini, ubistvo iz koristoljublja i poslovi ubijenog.

Ta ruska agencija prenijela je i komentar ruskog predsednika Vladimira Putina da su ubistva Buzine i Kalašnjikova u Ukrajini politička i da nisu prva, ali da to radije ne primećuju u Evropi ili Sjevernoj Americi.

Bonus video: