Kiska: Pomozimo Ukrajini kao što pomažemo Zapadnom Balkanu

"Živimo u periodu u kojem vidimo jasno nastojanje Rusije da oslabi jedinstvo zemalja članica EU, pošto je sposobnost Unije da reaguje aktivno na zbivanja u Ukrajini čak iznenadila mnoge van EU. Odluke EU donijete su konsenzusom. U interesu je Slovačke da se to jedinstvo očuva", kazao je
1 komentar(a)
Andrej Kiska, Foto: Reuters
Andrej Kiska, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 11:53h

Slovački predsjednik Andrej Kiska pozvao je danas u Bratislavi da Ukrajina postane prioritet spoljne politike njegove zemlje i rekao da Slovačka treba da praktično pomogne Ukrajini, onako kako pomaže zemljama Zapadnog Balkana.

"Nisu u pitanju samo principi i vrijednosti da svaka zemlja mora da ima pravo da slobodno odlučuje o svom putu. Nije u pitanju samo bezbjednost i to što je u našem neposrednom susjedstvu sprovedena aneksija i buknuo rat. U pitanju je naš slovački interese da širimo prostor demokratije, stabilnosti i prosperiteta u našoj blizini", kazao je Kiska na godišnjoj konferenciji o spoljnoj politici u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kiska je naglasio da je budućnost Ukrajine u izvjesnoj mjeri i budućnost Slovačke i pozvao da, kao što niko nije osporavao da treba praktično pomoći Zapadnom Balkanu, isto tako treba neosporno pomoći Ukrajini, prenijeli su slovački mediji.

"Živimo u periodu u kojem vidimo jasno nastojanje Rusije da oslabi jedinstvo zemalja članica Evropske unije, pošto je sposobnost Unije da reaguje aktivno na zbivanja u Ukrajini čak iznenadila mnoge van EU. Odluke EU donijete su konsenzusom. U interesu je Slovačke da se to jedinstvo očuva", kazao je slovački predsjednik.

Iako je na konferenciji kritikovao sankcije EU uvedene Rusiji, i slovački premijer Robert Fico se založio za jedinstveni stav i EU i NATO.

"Nažalost, EU i Rusija koji su nekada bili strateški partneri, danas razgovaraju preko sankcija i vode ekonomski rat. Takav pristup šteti svima. Ne bi trebalo da tešimo sami sebe da Rusija strada više, zato što to uopšte ne mora da bude tako", rekao je Fico.

Slovački premijer naglasio je da Slovačka ima pravo da insistira na svojim pogledima, "ali nikada nećemo ići protiv jedinstva međunarodnih institucija, prije svega EU i NATO", rekao je on.

Bonus video: