Evropljani svake godine bace 90 miliona tona hrane

U želji da se hrana sačuva, u EU je pokrenuta inicijativa kojom bi proizvođačima i distributerima bila omogućena donacija takve hrane ili njena prodaja po najviše 60 odsto tržišne cijen
0 komentar(a)
organska hrana, organski proizvodi, Foto: Shutterstock
organska hrana, organski proizvodi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2015. 13:07h

U Evropskoj uniji svake godine propadne 89 miliona tona hrane, dok 16,9 odsto stanovnika zemalja Unije živi ispod granice siromaštva, capital.ba.

Stručnjaci su izračunali da bi se hranom koja svake godine ode u smeće moglo snabdjeti više od 150 miliona ljudi.

U slučaju da se ništa ne preduzme, procjene govore da će do 2020. u EU biti bačeno 126 miliona tona hrane svake godine. Na svjetskom nivou svake godine propadne ili se baci gotovo trećina proizvedene hrane ili oko 1,3 milijarde tona.

Ako se sadašnji demografski i potrošački trendovi nastave, UN procjenjuju da će do 2030. čovječanstvu trebati dvije Zemlje.

U želji da se hrana sačuva, u EU je pokrenuta inicijativa kojom bi proizvođačima i distributerima bila omogućena donacija takve hrane ili njena prodaja po najviše 60 odsto tržišne cijene.

Tako bi povrće lošeg kvaliteta, jogurt kom ističe rok trajanja i druga hrana mogli biti donirani ili prodati po sniženim cijenama u korist organizacija koje se bave humanitarnom pomoći.

Platforma kojom se želi sačuvati hrana pokrenuta je već u Francuskoj, Holandiji, Engleskoj, Irskoj i Škotskoj.

Bonus video: