UPRKOS PRIMIRJU

Ukrajina: Šest vojnika ubijeno u posljednja 24 sata

Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske izrazili su "duboku zabrinutost" zbog kršenja primirja
55 pregleda 0 komentar(a)
Dim u blizini donjeckog aerodroma, Foto: Reuters
Dim u blizini donjeckog aerodroma, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 10:28h

Borbe u istočnoj Ukrajini vodile su se sinoć na istoku Ukrajine uprkos apelu ukrajinskog i ruskog šefa diplomatije da se prekinu sukobi i nastavi politički dijalog.

Šest ukrajinskih vojnika ubijeno je a 12 ranjeno na separatističkim teritorijama na istoku zemlje u protekla 24 sata, rekao je portparol vojske Andrej Lisenko.

U sukobima proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga poginulo je više od 6.000 ljudi od marta prošle godine, kada je počeo sukob.

Iako su se borbe u velikoj mjeri stišale otkako je sredinom februara postignuto primirje i povučen dio teškog naoružanja s linije fronta, posljednih dana sukobi su učestali.

U Donjecku se kasno sinoć čula minobacačka vatra, a pobunjenici su jutros saopštili da je u njihovim redovima jedan borac poginuo i da je petoro povrijeđenih.

Borbe su se juče vodile i na uništenom aerodromu u Donjecku, gdje novinarima nije bio dozvoljen pristup iz bezbjednosnih razloga.

Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabijus izrazili su "duboku zabrinutost" zbog kršenja primirja.

U saopštenju poslije saštanka ministara sinoć u Berlinu o sprovođenju mirovnog sporazuma iz Minska, apeluje se na prekid sukoba i nastavak političkog dijaloga. Navodi se i da sporazum o prekidu vatre, koji je u februaru potpisan u Minsku, nema alternativu.

Sve strane dogovorile su se da se nastavi s povlačenjem teške artiljerije i tenkova s linije fronta. Ukrajina i Rusija složile su se da treba početi i sa povlačenjem oružja malog kalibra.

O rezutatima sastanka u Berlinu biće riječi i danas u Libeku, na sastanku ministara spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenjih zemalja G7 (Velika Britanija, Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan i SAD).

Preporučujemo za Vas