Finci zovu političare u goste, debate u dnevnim sobama

„Na ovu ideju sam došla ljuta jer ne znam šta političari zaista misle. Znala sam sve partijske slogane i stavove lidera stranaka, ali sve ostalo je bilo nepoznato“, kazala je Malhotra
59 pregleda 0 komentar(a)
Finska kampanja, Foto: Reuters
Finska kampanja, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 07:24h

Za birače kojima su dosadili političari koji samo biflaju napamet naučene izjave tokom televizijskih debata, Finska možda ima rješenje: pozovite političare da odgovaraju na pitanja u vašem domu gdje ih možete gledati u oči.

Tokom kampanje uoči nacionalnih izbora koji će se održati u nedjelju, desetine Finaca su bili domaćini „debata u dnevnoj sobi“, u okviru kojih su se kandidati iz suprotstavljenih stranaka okupljali i privatnim kućama kako bi odgovarali na pitanja birača koji su u istoj prostoriji sa njima, a u pojedinim slučajevima birači su uključivani i preko Tvitera.

Ovu ideju je inicirala Rina Malhotra, televizijska novinarka u Helsinkiju koja je uoči posljednjih izbora prije četiri godine pozvala nekoliko kandidata i grupu prijatelja kod nje kući kako bi uz čašu vina i predjelo razgovarali o ključnim temama.

„Na ovu ideju sam došla ljuta jer ne znam šta političari zaista misle. Znala sam sve partijske slogane i stavove lidera stranaka, ali sve ostalo je bilo nepoznato“, kazala je ona za Rojters.

Ove godine po njenim riječima održano je 50 debata ovog tipa, a prijem je bolji nego što su prvobitno očekivali.

Bonus video: