Miler: "Turski tok" je već sada prednost za evropsko tržište

Rizično je, rekao je Miler, i povećavanje kapaciteta, jer Gazprom već ima problema s naplatom iako ima kapacitet za ispunjavanje godišnjih ugovora o snabdijevanju za šta Gazprom stalno i plaća
0 komentar(a)
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2015. 17:43h

Direktor ruske kompanije Gazprom, Aleksej Miler, održao je danas govor u Klubu Valdaj u Berlinu (Valdai Discušion Club) u kojem se osvrnuo na zategnute odnose sa EU i pomenuo plan za izgradnju gasovoda "Turski tok".

"Okosnica razvoja Gazproma je prelazak sa evropske strategije na evroazijsku, rekao je Miler. Pritom se Gazprom oslanja na "tržišnu realnost", smatrajući da će tržište Azije ubuduće formirati cijene na tržištu energenata. Uz to, tržišta energije EU prelazi s modela međusobne zavisnosti snabdjevača i potrošača, na novi model "pune diversifikacije" resursa, proizvođača, cejvovoda, sistema, u čemu "mi vidimo ozbiljne rizike po energetsku sigurnost", rekao je Miler.

Taj novi model povećava rizike tranzita, rekao je Miler i naveo da, dok je "ukrajinski sistem transporta gasa najslabija karika u odnosima Gasprom-EU", "morali smo da napustimo 'Južni tok' ". Sada se umjesto njega realizuje novi, "Turski tok", po novom modelu diversifikacije transportnih puteva, pri čemu "rizici tranzita rastu".

Miler je ocijenio da je " 'Turski tok' već sada prednost za evropsko tržište jer kontinent nema trasnportnih kapaciteta", a " 'Turski tok' je podsticaj za izgradnju novih interkonektora unutar EU".

"Već se "pojavio 'Istočni prsten' (Eastring), ideje za izgradnju veze od Srbije do Baumgartena (Austrija), od Grčke do Baumgartena. Ako budemo pozvani da učestvujemo u tim projektima, razmotrićemo to. U svakom slučaju, Gazprom će raditi strogo u skladu s pravilima Trećeg energetskog paketa.A "ako neko pomišlja da blokira 'Turski tok', čini veoma ozbiljnu grešku. Prije svega, te količine mogu otići na drugo tržište. Drugo, ako zatreba, možemo se zaustaviti i to može potrajati dovoljno dugo", takođe je upozorio Miler.

Rizično je, rekao je Miler, i povećavanje kapaciteta, jer Gazprom već ima problema s naplatom iako ima kapacitet za ispunjavanje godišnjih ugovora o snabdijevanju za šta Gazprom stalno i plaća.

"EU mora da jasno kaže da su joj potrebni ti kapaciteti koje smo mi (Gazprom) stvorili kao dio dugoročnih ugovora. Međutim, danas nam niko ne daje te garancije, već i dalje mi snosimo rizike. Evropa bi trebalo da nam jasno kaže da li su joj potrebni dodatni resursi", rekao je Miler.

S druge strane, kako je rekao, iako energetska zajednica EU ima novi model sigurnosti snabdevanja, "Gazprom može da sarađuje s njom.

"Mi ćemo se pridržavati pravila na evropskom tržištu. Vjerujemo da Energetska zajednica ima dosta dobrih ideja i neke od njih su slične našim".

Govoreći o cijeni gasa u Evropi, Miler je rekao da je Gazprom "okrivljen za različite cijene gasa na različitim tržištima", dok EU namjerava da cijene ujednači.

"Ali tržište (EU) je podijeljeno. Ako Evropska komisija pokuša da izjednači cijene gasa, osnova neće biti najniža, već najviša cijena", upozorio je Miler.

Ugovor sa Ukrajinom iz 2009. godine "i dalje radi i mi ga se striktno pridržavamo", a u vezi s njegovim isticanjem 2019. godine, "nema pitanja ili neizvjesnosti", te nema ni neriješenih pitanja koja bi zahtijevala dodatne pregovore, ukazao je Miler.

Govoreći o odnosima EU s Rusijom u energetici, Miler je rekao: "Mi smo optimisti, sadašnja energetska politika EU može da se ispravi. (...) Naš otvoren, pošten rad će se nastaviti. Poverenje je oštećeno, ali se nadamo da će biti obnovljeno. Gazprom je i dalje važan dobavljač".

Zaključujući govor Miler je uveravao da "ništa ne može stati na put Rusije i Evrope kao energetskih partnera. Ruski gas će ostati nezamenljiv element evropskog tržišta energenata. Najbolji dokaz za to je da, i uz sve nedavne prepreke, naš udeo u evropskoj mešavini energenata i dalje raste. Imam sve razloge da budem optimista u pogledu naše zajedničke budućnosti".

Bonus video: