Abas: Palestina čini sve da ojača odnose sa svojom pravoslavnom braćom

"Vi ste izabrani za palestinskog vođu prije deset godina. Učinili ste mnogo da stabilizujete situaciju u domaćoj politici i ekonomiji," rekao je Putin Abasu
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Mahmud Abas, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2015. 14:13h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da želi da diskutuje o palestinsko-izraelskom sukobu, situaciji u Siriji, Iraku i Jemenu sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, koji je u posjeti Rusiji.

"Situacija u regionu se pogoršala, naravno da je neophodno konsultovati se o čitavom nizu tih pitanja," rekao je Putin na sastanku s Abasom, kako prenosi Tass.

Putin je takođe istakao doprinos palestinskog lidera za stabilizaciju Bliskog istoka i pohvalio razvoj rusko-palestinskih odnosa.

"Vi ste izabrani za palestinskog vođu prije deset godina. Učinili ste mnogo da stabilizujete situaciju u domaćoj politici i ekonomiji," rekao je Putin Abasu.

Moskovski patrijarh i sve Rusije Kiril je prethodno odlikovao Abasa Redom slave i dostojanstva prvog stepena u svojoj rezidenciji u Kremlju u Moskvi.

"Predsjednik Abas je visoko odlikovan za svoj doprinos razvoju odnosa između Ruske pravoslavne crkve i države Palestine," rekao je patrijarh.

Primajući odlikovanje, palestinski lider je naglasio da velika čast koja mu je ukazana pretpostavlja " veći stepan odgovornosti za postizanje mira na Bliskom istoku i izgradnju politike mira u državi".

Abas je istakao da Palestina čini sve da "ojača odnose sa svojom pravoslavnom braćom" i da visoko cijeni pomoć Rusije Palestini.

Ruski patrijarh je naglasio da se sukob na Bliskom istoku može riješiti samo diplomatski, prenio je Tass.

"Vi svi dobro znate stav koji je zauzela Ruska pravoslavna crkva, koja odlučno stoji protiv terorizma. Rješenje palestinskog problema može da se postigne samo diplomatskim naporima. Većini naroda u Rusiji teško padaju krvavi sukobi koji se nastavljaju na Bliskom istoku", rekao je patrijarh, podsjetivši na vojnu operaciju u Gazi u kojoj je prošlog ljeta poginulo više od 2.200 ljudi, najviše civila.

On je takođe pohvalio Abasove napore da se diplomatski prizna država Palestina i da se osigura učešće UN i Savjeta bezbjednosti UN u tom procesu.

Bonus video: