Drama unutar političke dinastije Le Pen, Žan-Mari odustao od izbora

Žan-Mari Le Pen je u današnjoj izjavi listu "Figaro" rekao da se neće kandidovati na regionalnim izborima u jednoj izbornoj jedinici na jugoistoku Francuske, "iako mislim da sam najbolji kandidat Nacionalnog fronta"
0 komentar(a)
Žan-Mari i Marin le Pen, Foto: Reuters
Žan-Mari i Marin le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2015. 09:51h

Ćerka optužuje oca za političko samoubistvo, otac javno kaže da misli da bi ona voljela da je mrtav, a unuka stoji po strani i čeka svoju priliku.

Svađa unutar dinastije Le Pen koja četiri decenija upravlja francuskim Nacionalnim frontom negdje je između drame i farse koja bi mogla postati do sada najveća prijetnja za napore ove desničarske partije da uđe u mejnstrim politiku.

Izjava osnivača stranke Žan Mari le Pena prošle nedjelje da su nacističke gasne komore bile samo „detalj“ rata, natjerala je njegovu ćerku Marin le Pen, koja je od 2011. na čelu FN, da zahtijeva da se njegova uloga u stranci preispita na sastanku u petak.

Osnivač francuske partije Nacionalni front Žan-Mari Le Pen objavio je da se povlači iz učešća na regionalnim izborima.

Žan-Mari Le Pen je u današnjoj izjavi listu "Figaro" rekao da se neće kandidovati na regionalnim izborima u jednoj izbornoj jedinici na jugoistoku Francuske, "iako mislim da sam najbolji kandidat Nacionalnog fronta".

Na pitanje ko bi trebalo da se kandiduje u toj jedinici umjesto njega, Žan-Mari Le Pen je naveo svoju unuku Marion Marešal - Le Pen (25), novu zvjezdu Nacionalnog fronta čiji se društveni stavovi smatraju konzervativnijma od stavova njene tetke Marin.

Budući da se radi o ocu i ćerki koji su oboje skloni ispadima, ovo nikako nije uobičajeni politički spor - na radost rivala koji su uznemireni zbog porasta podrške Nacionalnom frontu, navodi se u analizi agencije Rojters.

„Otac i ćerka se javno blate u javnosti - ni majstori grčke tragedije to ne bi mogli bolje osmisliti“, kazao je veteranski ljevičar Danijel Kon Benedit. „Nadajmo se da će se ovo nastaviti“.

Marin le Pen pokušava da FN oslobodi antisemitskog imidža i da ga pozicionira kao antiimigrantsku, evroskeptičnu političku silu koja nudi protekcionističke ekonomske politike koje bi pružile zaštitu običnim Francuzima od nepredvidive globalizacije.

U jednom trenutku je čak izgledalo da je uspjela da ućutka svog oca, koji sa 86 godina povremeno koristi svoju titulu počasnog predsjednika partije kako bi u francusku političku debatu ubacio senzacionalističku bombu.

Advokatica po profesiji, i jednoglasno potvrđena za liderku FN na kongresu stranke prošlog novembra, Marin le Pen ima čvrstu kontrolu u partiji dok se priprema za predsjedničke izbore 2017. na kojima bi po predviđanjima imala šanse čak i za pobjedu.

Nedavno istraživanje je pokazalo da 99 odsto pristalica FN smatra da je ona „otjelotvorenje“ stranačkih vrijednosti, dok su za njenog oca najčešće upotrijebljene riječi „rasista“, „star“ i „problematičan“.

Međutim, izbaciti ga protiv njegove volje je nešto sasvim drugo. U telefonskom razgovoru za Rojters, Žan Mari Le Pen je upozorio: U ovakvim vremenima možete svašta očekivati“. Drugim riječima, desničar poručuje da neće otići tiho.

„Moguće je da Marin le Pen želi da sam mrtav - ali ne treba da očekuje da ću se ja složiti sa tim“, kazao je za francuski radio prošle nedjelje, upozoravajući da bi se stranka urušila ukoliko ga izbace.

I mada je takav scenario malo vjerovatan imajući u vidu pad podrške Žan Mariju unutar stranke koju je osnovao 1972, analitičari vjeruju da bi njegovo izbacivanje naudilo imidžu njegove ćerke kod okorjelih članova stranke koji su ključni za njenu kandidaturu 2017.

Marin le Pen, koja je izjavila da je ponašanje njenog oca „blizu političkog samoubistva“, rekla je za Rojters da ne planira da ga izbaci. Štaviše njegova počasna titula ne može biti ukinuta. Umjesto toga, ona će se usprotiviti njegovoj kandidaturi da predvodi partijsku izbornu listu na lokalnim izborima u decembru i umjesto njega podržati njegovu unuku Marion Marešal le Pen.

Ipak i to je rizičan potez budući da je Marion, sa svojih 25, godina prilično nova na političkoj sceni uprkos tome što je član nacionalnog parlamenta. Njena karijera bi mogla biti uništena ukoliko njen djed odluči da predvodi alternativnu listu u regionu koji prilično dobro poznaje. Međutim, on je za nedjeljnik “Žurnal de Dimanš” nagovijestio da bi se mogao povući u korist Marion, što bi bila svojevrsna ponuda mira.

Bonus video: