Češka: Predsjednik ide u Moskvu, ali bojkotuje paradu

Potpuno neočekivano rešenje odgovara i češkom predsjedniku i slovačkom premijeru, pošto je slovački predsjednik Andrej Kiska već ranije odlučio da bojkotuje cijelu proslavu, upravo zbog parade, kako pred njim ne bi defilovala armija angažovana u Ukrajini, u aneksiji Krima
19 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.04.2015. 11:53h

Predsjednik Češke Miloš Zeman ide u Moskvu na veliku proslavu 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata od 8. do 10. maja, ali neće prisustvovati vojnoj paradi na Crvenom trgu jer je u to vrijeme dogovorio bilateralni sastanak sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

To je danas neočekivano saopštio Zemanov portparol Jirži Ovčaček.

"Ta odluka nema nikakve veze sa kritikom koja se u poslednje vrijeme čula", rekao je danas Ovčaček na konferenciji za novinare u Pragu.

Češki predsjednik postao je meta oštrih kritika kod kuće i zamjerki na Zapadu, ali i pohvala od ruskih zvaničnika zbog toga što je kao vjerovatno jedini šef države članice Evropske unije prihvatio poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina da slavi kraj Drugog svjetskog rata u Moskvi.

Oko Zemanovog puta posvađala se i češka vlada, zato što su dva partnera vladajućih socijaldemokrata zahtjevali da vlada ne odobri Zemanu put u Moskvu i da predsjednik eventualno plati cijeli iznos iz svog budžeta, upravo zbog namjere Zemana da prisustvuje i vojnoj paradi.

"Predsednik će otputovati u Moskvu osmog maja predveče a u subotu će u Moskvi učestvovati u ceremoniji odavanja pošte poginulim vojnicima. Vrijeme predviđeno za paradu predsjednik će iskoristiti za bilateralni susret sa slovačkim premijerom Robertom Ficom", rekao je danas Ovčaček.

Potpuno neočekivano rešenje odgovara i češkom predsjedniku i slovačkom premijeru, pošto je slovački predsjednik Andrej Kiska već ranije odlučio da bojkotuje cijelu proslavu, upravo zbog parade, kako pred njim ne bi defilovala armija angažovana u Ukrajini, u aneksiji Krima.

Premijer Fico je zamjena za slovačkog predsjednika koji Putinov poziv nije prihvatio.

Kiska je kazao da će osmog maja odati poštu sovjetskim vojnicima koji su poginuli tokom oslobađanja Čehoslovaccke, ali na grobljima širom Slovačke i pozvao Slovake, posebno mlade, da tog dana nijedan grob ruskog i drugih vojnika Crvene armije ne ostane bez upaljene svijeće.

"Bila bi uvreda za onih 150.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobađajući Čehoslovačku da ne odem u Moskvu", ponovio je više puta Zeman i naglasio da je pošta palim vojnicima za slobodu Čeha i Slovaka glavni razlog njegovog puta i da mu zato neće smetati poneki današnji ruski tenk koji bi defilovao pred njim na Crvenom trgu.

"Pozdravljam odluku predsjednika Zemana. To je razuman potez. Mislim da sada koalicioni partneri mogu naredne srijede da odobre njegov put u Moskvu", kazao je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Bonus video: