Komandant "Sparte": Ubio sam 15 ratnih zarobljenika u Ukrajini

"Motorola", kako je nadimak ovog proruskog lidera, odgovarao je na pitanja o optužbama o ubistvu ratnog zarobljenika Ihora Brantovickog u januaru
27 komentar(a)
Motorola, Ukrajina, Foto: Printscreen
Motorola, Ukrajina, Foto: Printscreen
Ažurirano: 10.04.2015. 12:45h

Arsenij Pavlov "Motorola", glavnokomandujući u proruskom bataljonu "Sparta" navodno je priznao ubistva 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika, na osnovu čega ga zvanični Kijev tereti za ratne zločine, prenosi Kijev post.

On je ovo priznanje navodno izrekao u telefonskom razgovoru sa jednim novinarom trećeg aprila ove godine.

"Motorola", kako je nadimak ovog proruskog lidera, odgovarao je na pitanja o optužbama o ubistvu ratnog zarobljenika Ihora Brantovickog u januaru.

"Nije me briga za šta sam optužen, vjerovali ili ne. Ubio sam 15 zatvorenika. Bez komentara. Ako mi se ubija-ja ubijam. Ako ne, onda poštedim", navodno je Pavlov izgovorio u toku razgovora.

Vasil Vovk, šef ukrajinske službe bezbjednosti, izjavio je da će snimak ovog telefonskog razgovora biti jedan od ključnih dokaza u suđenju za ubistvo Branovickog.

On je dodao da nije isključeno da se tim slučajem pozabavi i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdivši da je "Motorola" glavni osumnjičeni.

Arsenij Pavlov "Motorola" (32) je ruski državljanin, kojii se prije konflikta u Ukrajini borio protiv islamskih separatista u Čečeniji.

Njegov bataljon "Sparta" odigrao je jednu od ključnih uloga u preuzimanju aerodroma u Donjecku u januaru, nakon čega je uzeo Branovickog za zarobljenika i nekoliko dana kasnije ga ubio.

Bonus video: