Kremlj odbija i hiljade hakerskih napada dnevno

"Svi sajber napadi pažljivo se prate. Uspostavili smo zaštitu, specijalne agencije su za to odgovorne i one to rade prilično efikasno", dodao je Peskov
2 komentar(a)
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.04.2015. 11:01h

Kremlj se suprotstavlja stotinama, ponekad hiljadama, sajber napada dnevno, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Kremlj je meta "špijunske sajber aktivnosti nekoliko stotina puta na dan", rekao je Peskov za medije.

"Nekada ima na hiljade napada - pokušaja da se omete funkcionisanje kompjuterskih sistema i Internet sajtova, da se uspostavi kontrola nad nekim Internet sajtom, da se on hakuje, i slično", rekao je Peskov, a prenio TASS.

Peskov je rekao da veoma često hakeri pokreću napade na Kremlj iz inostranstva i kao primjer naveo godišnje televizijsko obraćanje šefa države Vladimira Putina, u kome je ruski predsjednik uživo odgovarao na pitanja gledalaca.

"Pokušaji da se omete direktna linija (a to je veoma složen telekomunikacioni događaj) uglavnom su stizali iz inostranstva", rekao je Peskov.

"Nadam se da ovi pokušaji treba da budu protumačeni kao izražavanje interesovanja prema ruskom predsjedniku i njegovom radu", naveo je Peskov.

Unaprijeđen zvanični sajt Kremlja bio je meta napada hakera ranije u toku dana, a prema Peskovu to se "svakodnevno dešava".

"Svi sajber napadi pažljivo se prate. Uspostavili smo zaštitu, specijalne agencije su za to odgovorne i one to rade prilično efikasno", dodao je Peskov.

Američka TV mreža CNN objavila je ranije danas izvještaj o upadu ruskih hakera u osjetljive djelove kompjuterskog sistema Bijele kuće.

Bijela kuća se oglasila saopštenjem da se izvještaj odnosi na incident od prošle godine, istovremeno odbivši da komentariše ko je odgovoran za taj propust.

Bonus video: