Svjetska banka: Ruska ekonomija će doživjeti krah

"Sankcije i pad cijena nafte došle su krajem prošle godine, tako da se još ne očekuje njihov negativan uticaj na način kako će to biti u narednoj", navodi se u izvještaju Svjetske banke
12 komentar(a)
Rusija, Foto: Beta/AP
Rusija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.04.2015. 07:51h

Jake sankcije zapadnih zemalja i nagli pad cijena nafte formirali su okruženje u kojem će ruska ekonomija doživjeti krah kakav nijesu očekivali ni ekonomisti, procjenjuju u Svjetskoj banci.

U dokumentu SB pod nazivom Zora nova ekonomske ere, navodi se da će ekonomija Rusije imati pad od 3,8 odsto u ovoj godini ako cijena nafte ostane na 53 USD za barel. Prethodna procjena banaka govorila je da će očekivani pad biti 0,7 odsto.

Recesija će se nastaviti barem još i narednu godinu.

"Sankcije i pad cijena nafte došle su krajem prošle godine, tako da se još ne očekuje njihov negativan uticaj na način kako će to biti u narednoj", navodi se u izvještaju Svjetske banke, prenosi Klix.ba.

Prosječna cijena nafte je od juna prošle godine pala sa 110 dolara za barel na oko 50 dolara, a nema naznaka da će rasti u skorije vrijeme.

To će otežati sastavljanje budžeta Rusije koji se do sada uveliko oslanjao na bogate izvore energije.

"Sankcije koje su Rusiji nametnute zbog podrške pobunjenicima u Ukrajini i anektiranja Krima neće u skorije vrijeme biti ukinute, a to znači da zapadne banke i bogate energetske kompanije ne mogu poslovati s ovom zemljom", navodi se u izvještaju SB.

Rusija je izolovana od međunarodnih ekonomskih aktivnosti kao što su trgovina i bankarske transakcije koje su ključne za privredni rast neke zemlje. Stoga se očekuje nagli rast siromaštva, najveći od ekonomske krize 1998. i 1999. godine.

Svjetska banka predviđa da će prihodi padati, a inflacija rasti, pa će kao rezultat toga, više od 20 miliona Rusa osjetiti siromaštvo.

Bonus video: