Putinovi internet ratnici

Poplava skoro identičnih i često uvredljivih komentara na internetu kojima se diskredituju protivnici Rusije, naročito SAD, a hvali ruska vlada počela je i prije sukoba u Ukrajini
43 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 19:26h

Ljudmila Savčuk kaže da se zbog novca pridružila internet armiji Kremlja, gdje je bombardovala internet stranice hvalospjevima predsjednika Vladimira Putina i ismijavala njegove protivnike.

"Putin je veliki", "Ukrajinci su fašisti", "Evropa je dekadentna", samo se neke od poruka koje je Savčuk pisala po Internet portalima nakon što se javila na oglas za posao.

"Naš posao je bio da pišemo afirmativno za vladu, da svaki događaj interpretiramo na način koji glorifikuje vladinu politiku i lično Putina“, kazala je ona za agenciju AFP.

Obavljajući svoje dužnosti kao internet "trol", Savčuk je imala nekoliko blogova na popularnoj ruskoj platformi LiveJournal, mijenjajući virtuelne identitete domaćice, studentkinje i sportistkinje.

I dok su sami blogovi bili apolitičnog sadržaja o životu u Rusiji, plaćano joj je da koristi identitete tih naloga kako bi komentarisala na drugim sajtovima i forumima, ostavljajući i do 100 komentara dnevno.

Svakog jutra, kaže ona, dobijala bi zadatke za taj dan, listu tema koje treba da komentariše i ideje koje treba da propagira.

"Ukrajina je odobrila plan reformi kako bi dobila pomoć MMF-a", naslov je jednog od nedavnih zadataka koje je Ljudmila sačuvala na mobilnom telefonu. Imala je instrukcije da na potencijalno pozitivnu vijest o Ukrajini reaguje nagativnim komentarima poput: "Ukrajinskoj vladi su vojne potrebe važnije od potreba naroda".

Savčuk je provela dva mjeseca kao internet ratnik, ili kako ih oni koji prate komentare na vijestima zovu "trol", jer se oni diskusiji pridružuju kako bi isprovocirali ili širili propagandu, kvareći ono što bi trebalo da bude dobronamjerna razmjena mišljenja.

Ona je u razgovoru za AFP kazala da je, prije otkaza u martu, radila u bezličnoj sivoj zgradi u Savuškim ulici u Sankt Peterburgu.

Budući trolovi prvobitno se javljaju na oglase za posao koje na popularnim internet stranicama objavljuje firma pod nazivom Agencija za internet studije

Razgovor za posao obavio je čovjek koji se predstavio samo kao Oleg. Njegovo prvo pitanje bilo je: "Šta mislite o našoj politici u Ukrajini?"

"Kao i mnoge druge zavela me je ponuđena plata", kazala je Savčuk, koja podiže dvoje djece. Mjesečno je primala 40 do 50 hiljada rubalja (650-800 eura), što su dobra primanja u drugom po veličini gradu u Rusiji.

Poplava skoro identičnih i često uvredljivih komentara na internetu kojima se diskredituju protivnici Rusije, naročito SAD, a hvali ruska vlada počela je i prije sukoba u Ukrajini.

Novinar lista "Novaja gazeta" prerušen je 2013. ušao u agenciju i objavio da u maloj zgradi radi oko 400 zaposlenih. U međuvremenu lokalni mediji su objavili da je u oktobru operacija premještena u veću, četvorospratnu zgradu.

Sada se Kremljova "fabrika trolova", kako je nazvana u pojedinim medijima, najviše fokusira na konflikt u Ukrajini, a dodati su i odsjeci za ljude koji govore strane jezike i umiju da rade u Fotošopu.

Budući trolovi prvobitno se javljaju na oglase za posao koje na popularnim internet stranicama objavljuje firma pod nazivom Agencija za internet studije.

"To je naporan posao. Morate da jako puno pišete i dosta ljudi dobija otkaz jer nijesu vješti ili jednostavno ne mogu da izraze te ideje".

Većina zaposlenih su mladi ljudi, često studenti.

"Njih politika uopšte ne zanimai ne shvataju to uopšte ozbiljno. Njima je to prosto način da zarade novac".

Međutim, kako kaže Savčuk, ima i oni starijih punih entuzijazma. "Nema ih puno, ali za njih ovaj posao je prava misija".

Bonus video: