Predsjednik Češke bojkotuje ambasadora SAD

Zeman na sve kritike svog učešća na vojnoj paradi odgovara da na proslavu u Moskvu ide da ne bi uvrijedio sjećanje na 150.000 vojnika sovjetske Crvene armije koji su poginuli oslobađajući Čehoslovačku krajem Drugog svjetskog rata
7 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.04.2015. 13:10h

Predsjednika Češke Miloša Zemana naljutio je američki ambasador u Pragu Endrju Šapiro jer ga je kritikovao zato što kao jedan od rijetkih lidera Evropske unije putuje devetog maja u Moskvu na vojnu paradu.

"Plašim se da su ambasadoru Šapiru posle te izjave zatvorena vrata predsjedničkog zamka Hradčana", rekao je Zeman u intervjuu koji je danas objavio češki onlajn dnevnik Parlamentnji listi.

Američki ambasador kritikovao je nedavno u izjavi češkoj televiziji Zemana jer je za razliku od većina lidera EU prihvatio poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina da u Moskvi na Dan pobjede devetog maja proslavi 70. godissnjicu kraja Drugog svjetskog rata.

"Ne mogu da zamislim da češki ambasador u Vašingtonu savjetuje američkom predsjedniku kuda da putuje. Nikakvom ambasadoru neću dozovoliti da mi se miješa u planove mojih inostranih putovanja", poručio je Zeman Šapiru.

Poziv da prisustvuju obilježavanju Dana pobjede su zbog sukoba u Ukrajini odbili šefovi susjednih država, među kojima predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski i slovački predsjednik Andrej Kiska.

Zeman na sve kritike svog učešća na vojnoj paradi odgovara da na proslavu u Moskvu ide da ne bi uvrijedio sjećanje na 150.000 vojnika sovjetske Crvene armije koji su poginuli oslobađajući Čehoslovačku krajem Drugog svjetskog rata.

"Ja ne idem tamo zbog vojne parade, idem da odam poštu za 150.000 poginulih vojnika. Kao izraz zahvalnosti za to što u ovoj zemlji ne moramo da govorimo njemački kao poslušni kolaboranti, što ne moramo da pozdravljamo Hajl Hitler, Hajl Himler, Hajl Gering...", kazao je češki predsjednik krajem marta u redovnom intervjuu za privatni radio Frekvence 1.

Češki predsjednik podsjetio je tada da je cijena pobjede nad Hitlerovom Njemačkom bila 20 miliona ljudi, tako da mu u Moskvi neće smetati poneki tenk na Crvenom trgu.

Za Parlamentnji listi Zeman je danas odbio da komentariše to što nova koncepcija češke spoljne politike Rusiju označava za "bitan destabilizator bezbjednosne arhitekture Evrope".

"Želeo bih prije svega da dodam da je u toj koncepciji takođe rečenica da sa Rusijom treba održavati i razvijati odnose, ne samo na trgovinskoj osnovi već i strateško partnerstvo, upravo u borbi protiv međunarodnog terorizma. Tu ideju je, inače, iznio i predsjednik Obama", rekao je Zeman.

Bonus video: