Žan-Mari Le Pen ponovio da su gasne komore samo detalj rata

Le Pen je 1987. izazvao veliku polemiku u francuskoj javnosti jer je rekao da ne poriče postojanje gasnih komora, "mada ih nikada nije vidio", dodajući da je to "samo detalj iz Drugog svjetskog rata"
0 komentar(a)
Marin i Žan-Mari Le Pen, Foto: Reuters
Marin i Žan-Mari Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2015. 12:04h

Osnivač i počasni predsjednik francusko ekstremno desničarkog Nacionalnog fronta Žan-Mari Le Pen ponovio je danas stav, zbog kojeg je 1991. godine morao da plati veliku novčanu kaznu, da su gasne komore "samo detalj" iz Drugog svjetskog rata.

"Ono što sam rekao 1987. godine odgovora mom stavu. Gasne komore su samo detalj u istoriji rata ukoliko ne priznamo da je rat samo detalj gasnih komora. Ponavljam svoj stav jer mislim da je to istina i da to ne treba da šokira javnost", rekao je Le Pen u intervjuu za francuske radio stanice.

Le Pen (85) je 1987. godine izazvao veliku polemiku u francuskoj javnosti jer je rekao da ne poriče postojanje gasnih komora, "mada ih nikada nije vidio", dodajući da je to "samo detalj iz Drugog svjetskog rata".

Osnivač radikalno desničarske stranke, koja postaje sve popularnija u Francuskoj, morao je, odlukom suda, plati kaznu od 1,2 miliona tadašnjih francuskih franaka udruženjima koji su podnijeli tužbu zbog njegove izjave.

Le Pen je danas dodao da nikada nije žalio zbog te izjave i da je ona "instrumentalizovana" jer je, kako je naveo, dodata "antisemitska konotacija".

"Nisam tada govorio o broju žrtava već o sistemu ratovanja", rekao je Le Pen i dodao da je rat užasan i da nikada "nije izgovorio" antisemitsku rečenicu.

Le Penova ćerka i sadašnja predsjednica stranke, Marin Le Pen, odmah se danas distancirala od te izjave rekavši da se "duboko ne slaže" sa očevom izjavom.

Nacionalni front je pobijedio na prošlogodišnjim izborima za Evropski parlament i zabilježio je dobar uspjeh na nedavno održanim izborima za francuske administrativne okruge - departmane.

Žan-Mari Le Pen se protivi Evropskoj uniji i ističe francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za ograničeno useljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzurisanje kulture i uvođenje smrtne kazne.

Bonus video: