Grčka i Rusija potpisuju energetski sporazum

Grčki ministar energetike se u ponedjeljak u Moskvi sastao sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom i direktorom energetskog giganta Gasprom, Aleksejem Milerom
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2015. 08:25h

Grčka i Rusija potpisaće vjerovatno će naredne sedmice, tokom posjete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, energetski sporazum.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa učešće ruskih kompanija na tenderu za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Jonskom moru, piše atinski dnevnik Katimerini.

Kako navodi list, grčki ministar energetike Panagiotis Lafazanis je prilikom ovosedmične posjete Moskvi razgovarao sa ruskim liderima o saradnji dvije zemlje u energetskom sektoru, prenosi Tanjug.

Ključni stub saradnje biće podrška Grčke takozvanom Turskom toku, gasovodu koji će prolaziti i preko grčke teritorije, dodaje atinski dnevnik.

Energetski sporazum će, pored učešća ruskih kompanija na tenderu za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u Grčkoj, podrazumijevati i smanjenje cijene prirodnog gasa koji Grčka uvozi iz Rusije.

U razgovorima Lafazanisa sa ruskim domaćinima bilo je riječi i o ukidanju ruskog embarga na grčke proizvode.

Grčki ministar energetike se u ponedjeljak u Moskvi sastao sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom i direktorom energetskog giganta Gasprom, Aleksejem Milerom.

Po povratku u Atinu, Lafazanis je u srijedu na konferenciji za novinare istakao da Grčka želi da podigne na viši nivo energetske odnose sa Rusijom.

"Zaključili smo da moramo i možemo da dalje razvijamo naše energetske odnose, kako bismo ih doveli do novog nivoa i proširili u najširim mogućim sektorima", rekao je Lafazanis.

Grčka, kako je ukazao, ima nacionalni interes i snažno je zainteresovana za proširenje planiranog tursko-ruskog gasovoda na svoju teritoriju.

On je rekao da je značajno to što će ruske kompanije biti pozvane da učestvuju na tenderu za istraživanje energetskih ležišta u Jonskom moru i na Kritu, koji će trajati do jula, s obzirom na to da, kako je napomenuo, ruske kompanije obično ne učestvuju na takvim tenderima u EU.

Lafazanis je naglasio da se Grčka radikalno protivi sankcijama Rusiji i svakom pokušaju da se Rusija stavi u energetski karantin, ukazavši da energetska izolovanost Rusije ne predstavlja pozitivan razvoj za Evropu.

"Evropi je potreban ruski gas i ja ne vidim alternativna rešenja", zaključio je Lafazanis.

S tim u vezi, Tsipras je u intervju ruskoj agenciji Tas kazao da se nada da će Grčka postati most između Zapada i Rusije, dodavši da se njegova vlada ne slaže sa sankcijama protiv Rusije, koje je opisao kao "put koji nikuda ne vodi".

On je, takođe, ukazao da je recipročni embargo koji je Moskva nametnula na hranu iz EU ozbiljno oštetio grčku ekonomiju.

"U proteklim godinama je zadat udarac grčko-ruskim odnosima pošto prethodne vlade u mojoj zemlji nijesu činile ono što su mogle kako bi izbjegle ovu besmislenu politiku sankcija, usred tenzija u Ukrajini", rekao je Tsipras ruskoj agenciji uoči posjete Moskvi.

Povodom Tsiprasove posjete Rusiji, francuski predsjednik Francois Hollande je tokom posjete Berlinu rekao da zvaničnici evropskih zemalja mogu da idu u Moskvu ,a da to ne predstavlja problem za Evropu.

U tom duhu je predstojeću posjetu grčkog premijera Moskvi prokomentarisala i njemački kancelar Angela Merkel.

"Samo ću reći da smo mi već bili u Moskvi, a članovi smo EU", navela je Merkel.

U međuvremenu, izaslanik EU u Moskvi Vigaudas Usackas rekao je da će EU pozdraviti moguću rusku finansijsku pomoć Grčkoj, ukoliko je ta pomoć, kako je istakao, transparentna i otvorena i ukoliko pomaže ekonomsku i finansijsku stabilizaciju Grčke, na čemu EU radi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u decembru u Ankari objavio plan o izgradnji Turskog toka, kao zamjenu za gasovod Južni tok, za čiji je krah okrivio EU.

Grčki premijer je pozvan da poeti Moskvu 8. aprila, a mesec kasnije će tamo učestvovati na proslavi Dana pobjede, 9. maja.

Bonus video: