Dadajev: Oteli su me, tukli i natjerali da priznam ubistvo Njemcova

Dadajev je naveo da mu je prije nego što je uhapšen rečeno "šta i kako da kaže"
2 komentar(a)
Zaur Dadajev, Foto: Reuters
Zaur Dadajev, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2015. 15:43h

Zaur Dadajev, optužen za ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova, rekao je danas u sudu u Moskvi da su ga tukli i primorali da prizna ubistvo.

Pet ljudi je uhapšeno u vezi sa ubistvom Njemcova 27. februara, ali je samo Zaur Dadajev, prema sudiji i istražiteljima, priznao ubistvo.

Ruske novinske agencije danas su prenijele izjavu Dadajeva koji je rekao sudu da je otet, tučen i natjeran da prizna ubistvo.

"Oteli su me nepoznati muškarci 5. marta. Ne znam gdje su me držali, ali zvanično hapšenje u Istražnom komitetu nije se desilo do 7. marta", rekao je Dadajev, prenosi novinska agencija Interfaks.

Dadajev je naveo da mu je prije nego što je uhapšen rečeno "šta i kako da kaže".

Na sudskom saslušanju u martu, Dadajev nije priznao krivicu u sudnici, a kasnije je povukao priznanje koje je dao istražiteljima, dok su još aktivisti za ljudska prava, koji su prošlog mjeseca posjetili Dadajeva u zatvoru, govorili o tragovima torture na njegovom tijelu.

Svih pet osumnjičenih su iz Čečenije i drugih djelova nestabilnog Sjevernog Kavkaza.

Dadajev je bio policajac u čečenskim policijskim snagama.

Ubistvo Njemcova, na mostu nedaleko od Kremlja u centru Moskve, šokiralo je pristalice ruske opozicije.

Mnogi od saveznika i kolega Njemcova sumnjaju u teoriju da su ga ubili Čečeni, smatrajući da bi njegovo ubistvo u oštro obezbjeđivanoj zoni nedaleko od Kremlja bilo nemoguće bez umiješanosti zvaničnih organa.

Moskovski gradski sud danas je Dadajevu produžio pritvor za još mjesec dana.

Bonus video: